V Rusku se rozmáhá očkovací turistika, jezdí se do Srbska či na Maledivy

Naočkovat se v Česku mohou jen cizinci s dlouhodobým a trvalým pobytem.

Naočkovat se v Česku mohou jen cizinci s dlouhodobým a trvalým pobytem. Zdroj: Profimedia.cz

Důvodem „očkovací turistiky“ je pro Rusy skutečnost, že očkování ruskými vakcínami v čele se sputnikem v cizině téměř neuznávají.
Rusové očkovaní sputnikem mají nyní povolený vstup pouze na území osmi evropských zemí, mezi které patří Maďarsko, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Bulharsko, Estonsko, Slovinsko a Portugalsko.
Mezi světové luxusnější vakcinační destinace patří Maledivy, které se letos rozhodly turisty lákat na takzvanou „vakcinační dovolenou“. Možnost očkování pro cizince je součástí maledivské iniciativy 3V (Visit, Vaccinate, Vacate – Přijeď, naočkuj se, odpočin si).
4
Fotogalerie

Ruské cestovní kanceláře začaly nabízet zájezdy do zahraničí Rusům, kteří si přejí nechat se očkovat zahraničními vakcínami proti covidu-19. Důvodem je skutečnost, že očkování ruskými vakcínami v cizině téměř neuznávají, uvedla agentura Reuters. Česko zatím není mezi vakcinačními destinacemi – umožňuje totiž očkování pouze cizincům, kteří zde dlouhodobě žijí a mají trvalé bydliště.  

Moskva povolila pouze čtyři vakcíny ruské výroby, žádnou z nich neschválila Světová zdravotnická organizace či Evropská unie. WHO podle sdělení Panamerické zdravotnické organizace z 15. září přerušila schvalovací proces až do opětovné inspekce továrny, která neprošla předchozí kontrolou.

„Od tohoto oznámení stoupla v Rusku poptávka po cestách, které by umožnily zájemcům nechat se očkovat zahraničními vakcínami,“ uvedla ředitelka sdružení ruských cestovních kanceláří Maja Lomidzeová.

Rusové očkovaní sputnikem mají nyní povolený vstup pouze na území osmi evropských zemí, mezi které patří Maďarsko, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Bulharsko, Estonsko, Slovinsko a Portugalsko. Největší zájem o očkovací cesty je hlavně mezi těmi, kteří cestují do ciziny kvůli podnikání, za příbuznými nebo za partnery.

Video placeholde
Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné? • Videohub

V Srbsku, kam podle agentury Reuters míří většina zájezdů, se cizinec naočkuje zdarma. Na výběr má čtyři zahraniční vakcíny. Navíc pro vstup do Srbska nepotřebují Rusové vízum a cena se pohybuje kolem 15 tisíc korun včetně letenky.

Oproti Srbsku je očkování pro turisty ze třetích zemí v Německu zpoplatněno. Jedná dávka vakcíny Pfizer/Biontech vychází v přepočtu na 15 tisíc korun. Částka zahrnuje očkování a speciální pozvánku na očkování potřebnou pro získání krátkodobého víza. Naopak pobyt a letenky si cestující hradí sám. Pokud se zákazník chce nechat očkovat dvěma injekcemi, musí si zakoupit zájezdy dva.

„Začali jsme prodávat asi před dvěma týdny. V té době byla asi dvacítka žádostí,“ uvedla ředitelka Anna Filatovská z cestovní agentury Russian Express, která nabízí podobné cesty. Poptávka ale dostoupila vrcholu poté, co se informace o dostupnosti těchto zájezdů objevila v ruských médiích. Jen ve čtvrtek (23. září – pozn. red.) si očkovací zájezd objednalo 17 klientů.

Mezi světové luxusnější vakcinační destinace patří Maledivy, které se letos rozhodly turisty lákat na takzvanou „vakcinační dovolenou“. Možnost očkování pro cizince je součástí maledivské iniciativy 3V (Visit, Vaccinate, Vacate – Přijeď, naočkuj se, odpočin si), která má zájem turistů o dovolenou na území ostrovního státu v letošním roce obnovit. Jen v průběhu první půlky letošního roku zemi navštívilo 120 tisíc Rusů, uvádí tamní ministerstvo cestovního ruchu.

Česku se vakcinační turismus zatím vyhýbá. Očkovat se tu mohou jenom cizinci, kteří mají dlouhodobý a trvalý pobyt na území Česka nebo jsou rodinnými příslušníky evropského občana.

„Zájem o cesty do ČR neregistrujeme, a navíc příjezd pro Rusy do ČR je prozatím značně komplikovaný současnými opatřeními,“ konstatuje ředitelka cestovní kanceláře Asiana Šárka Litvinová.

Odlišná situace v Německu je podle ní spojená s etnickým složením německého obyvatelstva. „V Německu žije velká komunita z bývalých sovětských republik a z Ruska přesídlených Němců a jejich potomků a je možné, že tam se vakcinační turistika odehrává zejména u této komunity,“ dodává.

Na problematiku neočkovaných cizinců, kteří dlouhodobě žijí na území Česka, upozornil na jaře pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Očkování pro ně spustilo ministerstvo teprve na začátku léta. Zatímco pro cizince s českým trvalým pobytem a veřejným pojištěním je očkování zcela zdarma, držitelé komerčního pojištění si musejí uhradit kolem 800 korun za jednu dávku. Pojišťovna VZP nyní eviduje téměř dva tisíce žádostí o proplacení očkování proti covidu.

Problém s uznáváním očkování platí i opačným směrem – ani v Rusku nejsou evropské vakcíny schváleny. „Nechala jsem se naočkovat pfizerem ihned, co to šlo, navíc bylo to zdarma,“ říká trvalé žijící v Česku ruská občanka Jana Uflandová.

Důvodem bylo hlavně zjednodušení života v Česku, ale i cestování do Ruska za rodinou. „V Rusku se ale očkování pfizerem neuznává a po příjezdu jsem stejně musela podstoupit PCR test, ale dost mi zjednodušilo návrat do Česka,“ říká. Její rodina ovšem se za ní do Česka podívat nemůže. „Rodiče jsou naočkováni sputnikem, zahraniční vakcíny se v Rusku nenabízejí,“ vysvětluje.