Prodej letenek v pololetí mírně klesl, roste zájem o exotické destinace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letecká doprava v České republice se nadechuje k výraznějšímu růstu stále s velkými obtížemi. Potvrzují to nejnovější údaje Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Podle těchto statistik se v tuzemsku za první pololetí prodalo 492 tisíc letenek, což je zhruba o sedm tisíc méně než ve stejném období loni.

Čísla IATA zahrnují především tradiční síťové dopravce nikoliv nízkonákladové firmy. Trh klesá či stagnuje i přesto, že velcí prodejci jako Student Agency nebo Asiana hlásí nárůst prodejů v dvouciferných číslech. Poptávka se tedy stále více koncentruje a roste i cena letenek. Podle údajů Letušky.cz ze skupiny Asiana se průměrná cena od loňska zvýšila zhruba o 200 korun na letošních 11 060 korun.

„Ceny letenek rostou navyšováním různých příplatků, aktuálně jde zejména o palivový poplatek. Průměrná cena letenky se jistě zvýší,“ uvedl Josef Trejbal z Asiany. Naopak podle něj klesly ceny do destinací, které byly donedávna dostupné pouze charterovými lety. Letecké firmy je totiž stále častěji dávají i do běžného prodeje.

„Pozorujeme zvýšený zájem o exotické destinace, jako je například Denpasar na Bali, Maledivy, Mauricius, Srí Lanka a podobně,“ doplnil mozaiku Richard Zanáška ze Student Agency. Nejvíce letenek se ale prodává tradičně do Pařže, Moskvy, Londýna, Bruselu a také Hanoje.

Výraznější trendy se ale podle prodejců neprosazují, neboť se nijak zásadně nemění ani síť letů z Prahy. Pokles v prvním pololetí potvrzují i údaje Letiště Praha, ačkoliv srovnání počtu pasažérů s tuzemským prodejem letenek musí nutně pokulhávat. Od ledna do června prošlo branami letiště 4,9 milionu lidí, tedy o 1,4 procenta méně než loni. Situace ve světě je přitom trochu odlišná. Podle odhadů IATA by letos měly letecké firmy zvýšit celosvětově počet cestujících o 150 milionů na dosud nevídaných 3,13 miliardy.