Průlom: Jančura dostal čísla Českých drah

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Dopravní podnikatel Radim Jančura může začít slavit. Po dlouhých tahanicích a proti vůli Českých drah získal od ministerstva dopravy čísla, která ukazují provozní výsledky jednotlivých tratí.

Konkrétně má Jančura přístup k údajům o výši dotace ministerstva na jednotlivé rychlíkové spoje a takzvané vlakokilometry.

České dráhy se snažily tomuto vývoji zabránit soudně s poukazem na obchodní tajemství. Ministerstvu podle národního dopravce hrozí sankce a náhrada škody. „Po více než roce jsme získali dokument, který měl už dva roky viset na stránkách ministerstva dopravy,“ řekl Jančura serveru E15.cz.

K údajům, které chce v pondělí zveřejnit na tiskové konferenci, přišel na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Odcházející ministr dopravy Pavel Dobeš vyhověl jeho rozkladu, ačkoliv úřad více než rok Jančurovi vzdoroval.

Podle podnikatele dokument jasně ukazuje, jak se rozdělují čtyři miliardy dotací, které ministerstvo ročně dává na rychlíky. Jde tak prý o veřejnou informaci a nikoliv obchodní tajemství.

Opačný názor ale mají České dráhy, které se kvůli tomu dokonce soudí se svým jediným akcionářem, kterým ministerstvo dopravy je. To, že ministerstvo údaje předalo pouze jednomu subjektu na trhu, považují ČD za porušení zákona a narušení trhu. „Zvýhodňují tak pouze jednoho účastníka trhu,“ řekl ČTK mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Spor hraje významnou roli i u pilotního tendru na zajištění dotované rychlíkové dopravy na trati Ostrava – Opava – Krnov – Olomouc. Řada dopravců si stěžovala, že ministerstvo dopravy nedalo k dispozici údaje za tuto trať. Soukromníci se tak cítili vůči ČD znevýhodněni, jedna stížnost leží dokonce u antimonopolního úřadu.