První dva úseky opravy D1 jsou těsně před podpisem smluv

Dálnice D1

Dálnice D1 Zdroj: profimedia.cz

První dva úseky chystané opravy dálnice D1 se dostaly k podpisu smlouvy se stavebními firmami. Začátkem příštího týdne by měly být smlouvy na úseky mezi Lhotkou a Velkou Bíteší a Větrným Jeníkovem a Jihlavou podepsané, řekla dnes mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Zároveň zopakovala, že s pracemi by se mělo začít koncem dubna, přesné datum vyplyne až z podpisu smluv. Ve výběrových řízeních na výše uvedené úseky zvítězila sdružení firem OHL ŽS s Alpine Bau a konsorcium Colas CZ a Porr.

U zbývajících tří plánovaných staveb se situace zkomplikovala v úseku Velká Bíteš - Devět Křížů, kde proti výsledkům výběrového řízení podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozklad společnost Eurovia. Zdržení v tomto konkrétním případě není podle ŘSD až tak závažné, se stavbou tohoto úseku se totiž v letošním roce nepočítalo. V úsecích Loket - Hořice a Šternov - Psáře ŘSD se čeká, zda se neúspěšní uchazeči rovněž neobrátí na antimonopolní úřad.

Dálnice D1Dálnice D1 | RSD

Nejnižší nabídky na modernizaci D1Nejnižší nabídky na modernizaci D1 | E15

O modernizaci dálnice D1 rozhodlo ministerstvo dopravy předloni v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Nejvytíženější tuzemská dopravní tepna je zhruba deset let za svojí životností.