Rada Českých drah projedná námitky proti šumavskému tendru

Vlak společnosti GW Train Regio

Vlak společnosti GW Train Regio Zdroj: GW Train Regio

Mimořádné zasedání dozorčí rady Českých drah se bude zabývat námitkami proti tendru Jihočeského kraje o provoz na šumavských lokálkách. Rada zřejmě definitivně rozlouskne otázku, zda národní dopravce bude proti výsledkům dvoumiliardové soutěže oficiálně protestovat. Vítězem tendru vyhlásil Jihočeský kraj společnost GW Train Regio ze skupiny Jihotrans.

O námitce už v úterý rozhodovalo představenstvo národního dopravce, výsledek jednání je ale tajný, vedení drah chce nejdříve věc prohnat dozorčí radou. Šéf Českých drah Pavel Krtek přitom už před několika dny v České televizi naznačil, že osobně je pro podání odvolání. Mimořádné zasedání dozorčího orgánu prosadily odbory, které vidí ve výsledcích soutěže i v soutěži samotné řadu háčků.

Mimo jiné naznačují, že GW Train Regio mohl zvítězit s podnákladovou cenou a jeho kapacita nemusí v létě stačit. Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša vyjádřil rovněž obavu, že vlaky budou postupně nahrazeny autobusy. „Navíc chybí dohoda o uznávání jízdenek, chybí regulátor a tak dále,“ uvedl Pejša. Odbory jsou podle něho připraveny hnát celou věc k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podobně jako to udělaly před lety v případě soutěže o trať Ostrava–Opava–Krnov–Olomouc.

Železniční most u Vojkovic je provozu

Železniční most u Vojkovic je v provozu
Správa železniční dopravní cesty dokončila rekonstrukci mostu u Vojkovic nad Ohří na železniční trati Chomutov–Cheb. Náklady na přestavbu zastaralého mostu dosáhly 72,6 milionu korun. Hlavní důvod rekonstrukce byla nevyhovující zatížitelnost mostu, který slouží i těžké nákladní dopravě a přepravě i vojenských transportů, a prostorové uspořádání. Stavbaři pracovali za částečné výluky. Vždy se jezdilo po jedné koleji a druhá se odbourala a pak se začalo s prací na druhé koleji.