Ředitelství silnic zahájilo tendr na stavbu D3 u Ševětína

Stavba dálnice D3 finišuje

Stavba dálnice D3 finišuje Zdroj: Jan Sindelar

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo veřejnou zakázku na stavbu osmikilometrového úseku dálnice D3 mezi Bošilcem a Ševětínem u Českých Budějovic. Hodnotu stavby, jejíž součástí bude sedm mostních objektů, odhadla státní investorská organizace na dvě miliardy korun.

Stavba je součástí čtveřice jihočeských úseků nově budované dálnice, jejichž výstavbu slíbilo ŘSD zahájit v letošním roce. O něco blíže k zahájení stavby jsou sousední úsek mezi Ševětínem a Veselím nad Lužnicí a nedaleký úsek Borek - Úsilné, pro které ŘSD vybralo zhotovitele, společnosti Strabag a Eurovia. Nyní běží ostatním účastníkům lhůta pro podání námitek.

Zprovoznění dálnice mezi Bošilcem a Ševětínem předpokládá ředitelství silnic na jaře 2019. Součástí stavby bude přes tři kilometry protihlukových stěn a 233 metrů mostů, z nichž nejdelší mají být mosty přes Bukovský a Neplachovský potok, uvedlo ŘSD.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice a z Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím. Nyní je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Předpokládané náklady na stavbu jsou zhruba 80 miliard korun.

Plán výstavby D3

Plán výstavby dálnice D3Plán výstavby dálnice D3 | RSD