RegioJet a Leo: Slevy studentům zachováme, chceme ale s ČD stejné podmínky

RegioJet v Ostravě

RegioJet v Ostravě Zdroj: CC BY-SA 2.0: Petr Dadak

Soukromí železniční dopravci RegioJet a Leo Express oznámili, že jsou připraveni slevy pro studenty na jízdném platit případně i z vlastních peněz. Reagovali tak na zprávu deníku Dnes, že ministerstvo dopravy plánuje zrušit pro studenty dotované jízdné a přestat doplácet rozdíl mezi studentským jízdným a cenou obvyklou. Soukromí dopravci ale požadují, aby České dráhy nebyly zvýhodněny a o dotaci za studentské jízdné skutečně přišly.

Ministerstvo dopravy připravuje nový cenový výměr, který nebude poskytování slev pro studenty a žáky dopravcům nařizovat. Počítá s tím nová vyhláška, kterou ministerstvo poslalo do meziresortního řízení. Změna by mohla platit od poloviny letošního roku, informuje deník Dnes.

V rámci železnice jde v zásadě o část rychlíků Českých drah na trati mezi Prahou a Ostravskem, která je dotována z rozpočtu ministerstva dopravy. To drahám proplácí rozdíl mezi cenou jízdného a skutečnými náklady. Na této trase jezdí i soukromí dopravci RegioJet a Leo Express.

„Předpokládáme, že studentské slevy uchováme,“ reagoval mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Společnost jen podle něj ochotna na levnější jízdné doplácet za předpokladu, že budou zavedeny rovné podmínky pro všechny dopravce.

České dráhy by podle RegioJetu měly vrátit zhruba 600 milionů korun, kterou podle odhadů dostávají na dotacích právě jako kompenzaci za studentské slevy. Snížení dotací o tuto částku bude dopravce sledovat a je připraven žalovat stát o náhradu škody, pokud budou České dráhy po zastavení studentských doplatků zvýhodněny, uvedl RegioJet.
O tom, že by nadále proplácely slevy pro studenty z vlastní kapsy, uvažují i samotné České dráhy.

Dosud dopravci musí studentům slevit čtvrtinu ceny jízdného a ušlý zisk poté vyúčtovat ministerstvu dopravy. Zrušení povinných slev by mělo úřadu ušetřit 200 milionů korun. Návrh ministerstva dopravy ale ještě musí schválit vláda. Pokud by prošel, zůstanou povinné slevy pouze pro postižené osoby a jejich doprovod.