RegioJet chce nahradit další rychlíky ČD, státu prý ušetří stovky milionů

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Žluté vlaky RegioJet sotva vstoupily na trasu Praha - Havířov a už mají zálusk na další rychlíkové tratě. Firma ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury totiž nabídla ministerstvu dopravy, že zajistí bez dotací ziskový provoz vlaků kategorií Expres, EuroCity a InterCity na celém území Česka. Státu tak prý ušetří stovky milionů korun ročně.

Jančurova společnost svoji nabídku odůvodňuje tím, že České dráhy opakovaně deklarovaly, že nedokážou zajistit provoz vlaků EC, IC, Ex bez dotací, případně, že to má negativní dopad na kvalitu dalších spojů. RegioJet prý toto dokáže.

Jedinou podmínkou je podle Jančury převedení stávajících časových slotů od ČD na RegioJet tak, aby bylo možné zajistit spojení v časech, na které jsou zákazníci zvyklí.

RegioJet prý nepožaduje ani korunu z dotací na převzetí těchto spojů. „Jejich ziskové fungování a kvalitní služby zajistíme, jak je zvykem v západní Evropě, bez požadavku na dotace ze státního rozpočtu. Ušetřené peníze je možné pak investovat do zlepšení další infrastruktury, například do dobudování dálniční sítě nebo rekonstrukce silnic a dálnic,“ uvedl mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

V první fázi je RegioJet připraven zajistit od prosince 2012 provoz celé poloviny vlaků EC, IC (dvouhodinový takt) na trase Břeclav – Brno – Praha. To by podle dopravce pro ministerstvo dopravy okamžitě znamenalo roční přímé úspory více než 100 milionů korun.

Standard služeb by byl podle firmy stejně vysoký jako na lince Havířov – Ostrava – Olomouc – Praha. Provoz této linky je už po prvních třech dnech od zahájení ziskový, průměrná obsazenost se podel Ondrůje denně pohybuje přibližně kolem 80 procent.

RegioJet také oficiálně jedná s DB Bahn o zajištění provozu vlaků na trase Praha – Berlín – Hamburk místo Českých drah. DB Bahn nyní posuzuje nabídku a hodlá se rozhodnout do prosince, s kterým partnerem bude na této trase spolupracovat.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.