Regiojet dává miliardy do nových autobusů, láká na samostatná křesla

Nové autobusy pro Regiojet

Nové autobusy pro Regiojet Zdroj: Regiojet

Dopravce RegioJet nakoupí 150 dvoupodlažních autobusů Setra za 2,25 miliardy korun. Prvních 20 vozidel již firma převzala a bude je používat na dálkových linkách zejména do Berlína, Mnichova a Vídně, ale i do Velké Británie, Francie, Nizozemska, Švýcarska, Maďarska nebo Itálie, oznámila firma. RegioJet má i s novými 20 vozidly celkem 150 autobusů.

Autobusy mají neobvyklé vnitřní uspořádání dvou sedadel vedle sebe na jedné straně a jedno sedadlo na straně druhé. Kapacita je tak pouze 58 míst proti běžným až 80 sedačkám. „Naším cílem je nabídnout nejvyšší standard komfortu, který je dosud spojen pouze s první třídou ve vlacích a letadlech. Jsme přesvědčení, že tato inovace otevře novou kapitolu v autobusové dopravě,“ uvedl šéf firmy Radim Jančura, který toto uspořádání výrobci navrhl.

Jančura na jaře pro E15 uvedl, že pokud se nové uspořádání interiéru osvědčí, nakoupí Regiojet takové autobusy i na vnitrostátní spoje. 

Každé křeslo nových autobusů je vybaveno vysouvacím nastavitelným podhlavníkem a stolkem. V křeslech je zabudovaný multimediální systém, který umožňuje sledování filmů, hraní her, poslech hudby a přístup k online tisku. Cestujícím firma nabídne Wi-fi zdarma Wi-fi zdarma. U každého sedadla jsou zásuvky i porty USB.

RegioJet loni vykázal rekordní tržby 2,8 miliardy korun, o rok dříve podle výroční zprávy tržby dosáhly 1,1 miliardy korun. Ve druhém covidovém roce, tedy v roce 2021, byla firma ještě v mírné ztrátě, ale loni už se dostala do ziskového hospodaření a zisk před zdaněním činil 126 milionů korun. Vlaky a autobusy společnosti převezly loni přes deset milionů cestujících.