RegioJet na Slovensku chce opustit třetina strojvedoucích

RegioJet

RegioJet Zdroj: RegioJet

Český soukromý železniční dopravce RegioJet řeší problém se zaměstnanci na Slovensku. Kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám dala výpověď více než třetina strojvedoucích. Stěžovali si především na přesčasové hodiny.

Jak napsalserver idnes.cz, RegioJet na Slovensku obdržel celkem 23 výpovědí, především od strojvedoucích na trase Bratislava - Komárno. Na lokomotivách v barvách RegioJetu jezdí na Slovensku zhruba šedesátka strojvedoucích. Končící zaměstnanci mají výpovědní lhůtu do října letošního roku.

RegioJet uvedl, ze výpověď tolika zaměstnanců najednou akceptuje. Na běžný provoz na Slovensku to prý ale nebude mít zásadní vliv. Dopravce podle svého vyjádření už hledá náhradu. V posledních týdnech prý podepsal pracovní smlouvy s desítkou zkušených strojvedoucích. Dalších deset se údajně k nástupu připravuje.

Končícím strojvedoucím prý nejvíc vadily přesčasové hodiny. Dopravce však odmítá, že by se dopouštěl přestupků proti slovenskému zákoníku práce. Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje v RegioJetu byly v poslední době čtyři kontroly ze slovenského drážního úřadu, který řeší i pracovní podmínky. Úředníci prý žádná pochybení nenašli.

RegioJet rovněž odmítl, že by strojvedoucí platil hůře než státní slovenský státní dopravce ZSSK. Plat strojvedoucího RegioJetu je prý o 170 eur měsíčně vyšší než u státních drah, uvedl Ondrůj.

RegioJet umazal ztrátu a letos je v zisku
Doprava Železniční dopravce RegioJet podnikatele Radima Jančury se loni přiblížil vytouženému cíli, kterým je ziskové hospodaření. Ztráta firmy činila kolem 38 milionů korun, což je téměř o šedesát milionů lepší výsledek než rok předtím.
„To jsou ale jen účetní položky. Provozně jsme vydělávali již loni. Od letoška hospodaříme celkově se ziskem,“ řekl deníku E15 Jančura. Firmě pomohl především nárůst počtu cestujících, který ve směru z Prahy na Ostravsko a do Košic činil 46 procent. RegioJet zde přepravil 2,4 milionu lidí a podle Jančury tak připravil o postavení lídra na ostravské trati České dráhy. Národní dopravce údaje za jednotlivé tratě nezveřejňuje.