Regiojet pošle víc autobusů na Slovensko

Majitel Regiojetu Radim Jančura

Majitel Regiojetu Radim Jančura Zdroj: Rasch Jan/Euro

Český dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency v březnu navýší na Slovensku počet autobusových spojů na lince mezi Bratislavou a Nitrou, kterou začal provozovat teprve začátkem tohoto měsíce. Firma to vysvětluje poptávkou cestujících po dalších spojích. Společnost zároveň oznámila snížení cen vybraných jízdenek.

„Obrátilo se na nás množství cestujících s tím, že by uvítali více ranních spojů z Nitry do Bratislavy, kterými by mohli cestovat do práce, školy nebo k lékaři, a rovněž více podvečerních (spojů), kterými se mohou vracet. Rozhodli jsme se jim vyjít vstříc, a proto od 9. března rozšiřujeme nabídku o celkově osm nových spojů mezi Bratislavou a Nitrou,“ uvedla ředitelka pro autobusovou dopravy skupiny Student Agency Ivana Kašická. V dopravní špičce tak autobusy RegioJetu budou na lince jezdit každou půl hodinu.

Při vstupu na trh pravidelné autobusové dopravy na Slovensku RegioJet nabídl na trase mezi slovenskou metropolí a zhruba 100 kilometrů vzdálenou Nitrou v pracovních dnech dohromady 28 spojů v obou směrech, z nichž polovina zajíždí do Banské Bystrice na středním Slovensku. Některé z přidaných spojů budou jezdit pouze o pracovních dnech nebo víkendech.

Některé ceny klesnou

RegioJet uvedl, že už v polovině února začal k nejvytíženějším pátečním a nedělním spojům na zmiňované lince přidávat posilové autobusy.

Dopravce také oznámil zlevnění některých druhů jízdenek, nejlevnější standardní jízdné mezi Bratislavou a Nitrou ale zůstalo na dvou eurech (55 korun). Už při zahájení provozu autobusové linky RegioJet nabídl nižší ceny přepravy, než měli zavedení dopravci, kteří pak jízdné také zlevnili.

Boj o licence

Kvůli získání licence na vnitrostátní autobusovou linku na Slovensku se RegioJet dostal do sporu s tamními úřady. Povolení mu nejprve odmítl vydat úřad Bratislavského kraje, proti lince vystupovalo také město Nitra, které kromě jiného tvrdilo, že nová linka není potřebná.

Potřebnou licenci RegioJet nakonec získal od Banskobystrického kraje, slovenské ministerstvo dopravy zase zrušilo zamítavé rozhodnutí Bratislavského kraje.

Do podobného sporu se RegioJet dostal i se samosprávou na východním Slovensku. Dopravce nakonec ustoupil od plánu zavést další autobusovou linku, kterou by vozil cestující ke svým dálkovým vlakům.

RegioJet na Slovensku kromě nové autobusové linky provozuje na vlastní komerční riziko vlakovou dopravu z Bratislavy do Košic na východním Slovensku a také vlaky z Prahy do Košic. Kromě toho zajišťuje státem dotovaný provoz osobních vlaků na regionální trati z Bratislavy do Komárna na jihu země.