Reputační krizi Boeingu dovršily čtyři chybějící šrouby. K nehodě s dveřmi se vyjádřili vyšetřovatelé

Vyšetřovatelé zkoumají letoun, kterému se za letu odrhla část trupu

Vyšetřovatelé zkoumají letoun, kterému se za letu odrhla část trupu Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Americká Národní rada pro bezpečnost dopravy (NTSB) zveřejnila report k události na začátku roku, kdy u letounu Boeing 737 MAX 9 za letu "odpadly" dveře, přesněji řečeno část trupu letadla. Podle zprávy za to mohou čtyři chybějící šrouby u dveří, což dokazují i fotografie, které byly v úterý zveřejněny. Šrouby byly před letem odstraněny kvůli opravě nýtů.

V pátek 5. ledna večer místního času krátce po startu z letiště v Portlandu se ve výšce téměř pěti kilometrů nad zemí dostal do problémů letoun Boeing 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines. Utrhla se část trupu, jež slouží jako záslepka na místě, kde může být u některých variant tohoto letounu umístěn nouzový východ. Ze 174 cestujících a šestičlenné posádky nebyl nikdo vážně zraněn, incident přesto mohl skončit tragicky. Stačilo, aby na dvou sedadlech nejblíže části trupu, která se odtrhla, někdo seděl.

Pro Boeing tato nehoda jen dovršila jeho bezpečnostní a reputační krizi. Zapadá totiž do série událostí z posledních měsíců, kdy se americký výrobce potýkal s různými dalšími selháními ve výrobním procesu.

Více v článku zde:

Americký úřad pro letectví (Federal Aviation Administration, FAA) nařídil hned po nehodě odstavit všech 171 letounů tohoto typu a provést inspekci zmíněné záslepky trupu. Letouny pak vrátil do provozu koncem ledna.