Řízení letového provozu bude trénovat norské dispečery

Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.

Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice. Zdroj: Blesk:David malik

Tuzemské Řízení letového provozu (ŘLP) bude v následujících třech letech školit norské letecké dispečery. V tuzemském výcvikovém centru CANI (Czech Air Navigation Institute) absolvuje výcvik přes 60 dispečerů. Odhadovaná hodnota kontraktu s norskou společností Avinor dosáhne přibližně 70 miliónů korun. ŘLP v současnosti školí letecké dispečery také z Bosny a Malty.

„Považujeme tento kontrakt za další důkaz toho, že naše služby a přístup k zákaznické péči jsou mezi nejlepšími v Evropě, a že jsme takto vnímáni a oceňováni v rámci celého odvětví,“ řekl generální ředitel ŘLP Jan Klas. Jejich výcvik bude trvat stejně jako v ostatních případech dva až tři roky.

Se školením dispečerů ze zahraničí má ŘLP dlouhodobější zkušenosti. Vedle zmíněných kontraktů v minulosti Češi školili například řídící provozu z Německa, Polska a Německa. Ze vzdálenějších zemí pak například z Gruzie, Kazachstánu, Arménie a Kyrgyzstánu.

Komerční aktivity spojených s výcvikem leteckých dispečerů ze zahraničí se stávají stále větším zdrojem příjmů pro český podnik. Loni výnosy z této činnosti poprvé přesáhly 100 milionů korun. O rok dříve to bylo 77 milionů korun.

K zisku loni pomohl především rekordní kontrakt na výcvik dispečerů z Bosny a Hercegoviny celkově za více než 200 milionů korun. Letos na jaře navíc státní podnik získal další zakázku na výcvik dispečerů z Malty.