Rusko chystá privatizaci Aeroflotu

Aeroflot čeká privatizace.

Aeroflot čeká privatizace. Zdroj: wikimedia.org

Rusko zařadí svou vlajkovou leteckou společnost Aeroflot na seznam podniků určených k privatizaci. Země se tak chce během příštích tří až pěti let zbavit kontrolních podílů ve velkých firmách. Uvedl to dnes ruský ministr hospodářství Alexej Kudrin.

Prezident Dmitrij Medveděv, který se snaží o urychlení prodeje státního majetku a snížení dominantní pozice státu v ekonomice, nařídil vládě, aby do srpna navrhla rozšířený privatizační program.

„Aeroroflot v tom nejspíše bude zahrnut,“ řekl Kudrin. „Během příštích tří až pěti let se musíme zbavit kontrolních podílů ve všech klíčových podnicích,“ dodal.

Kudrin si již dříve stanovil za cíl získat během příštích tří let prostřednictvím privatizace 30 miliard dolarů (513 miliard korun). Tato částka by se podle něj mohla zvýšit o 25 až 50 procent, pokud Rusko úspěšně zrealizuje rozšířený privatizační program. Stát se chce zbavit svých podílů především ve finančním, komunikačním a dopravním sektoru, dodal.

Rusko v letošním roce prodalo desetiprocentní podíl ve státní bance VTB za tři miliardy dolarů. Plánuje rovněž prodej podílu 7,6 procenta v největší domácí bance Sberbank, jehož hodnota se pohybuje kolem šesti miliard dolarů.

Moskva drží v Aeroflotu podíl 51,17 procenta. Ruská centrální banka navíc vlastní dalších 11,8 procenta, napsala agentura Reuters. Rusko si ale samozřejmě ponechá monopolní podniky jako Gazprom a Transněft, uvedl prezidentův poradce Arkadij Dvorkovič.