Rusko zrušilo zákaz charterových letů do Turecka

Suchoj Superjet společnosti Aeroflot

Suchoj Superjet společnosti Aeroflot Zdroj: SuperJet International

Rusko zrušilo zákaz charterových letů do Turecka, který vydalo po incidentu z loňského listopadu, kdy turecká armáda sestřelila ruský vojenský letoun. Na svých internetových stránkách o tom informovala ruská vláda. Turecko dříve patřilo k nejoblíbenějším destinacím ruských turistů.

Dekret o zrušení zákazu podepsal ruský premiér Dmitrij Medveděv. Aerolinky by podle dokumentu zveřejněného na internetových stránkách vlády měly u letů mezi Ruskem a Tureckem přijmout dodatečná bezpečnostní opatření, uvedla agentura TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin po nedávném jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem uvedl, že prioritou pro Rusko a Turecko je návrat k předkrizovým poměrům, tedy do doby před loňským listopadem. Turecký stíhač tehdy sestřelil ruský bombardér u turecko-syrských hranic.

Tento incident prudce ochladil vztahy mezi oběma zeměmi a vedl ze strany Ruska k vyhlášení protitureckých sankcí. Pozastavení charterových letů značně omezilo příliv ruských turistů do Turecka, což zasadilo tureckému turistickému průmyslu tvrdou ránu.