Ruzyně přišla v pololetí o devět procent pasažérů

letiště Ruzyně

letiště Ruzyně Zdroj: CTK

Pražské letiště Ruzyně se bude muset letos vyrovnat s nebývalým odlivem cestujících. Za pololetí prošlo jeho branami 4,9 milionu pasažérů, což je meziročně o devět procent méně. Pokles je patrný u pravidelných i nepravidelných letů, počet přestupujících lidí se dokonce snížil o polovinu na 260 tisíc.

„Na provozní výsledky Letiště Praha má a bude mít významný vliv známý fakt, že největší dopravce na ruzyňském letišti České aerolinie prochází procesem optimalizace sítě,“ připomněla mluvčí Eva Krejčí zásadní redukci aktivit národního dopravce. Pokles prý mají i další dva dopravci se základnou v Praze, Travel Service a Wizz Air.

Naopak dobře si vedou třeba British Airways, Emirates a Swiss nebo nízkonákladový easyJet. Skupina České aerolinie je v posledním roce schváleného záchranného plánu. Největší dopravce na Ruzyni za tu dobu zmenšil flotilu z 50 na 32 letadel a svou síť omezil fakticky pouze na spojení ze západní Evropy do zemí bývalého Sovětského svazu.

Pražské letiště se tak na následující léta musí rozloučit se snem, že se na dohled přiblíží konkurenci ve Vídni. Tamní letiště si naopak letos vede nad očekávání dobře. Za první pololetí tady odbavili 10,4 milionu cestujících, o osm procent více než loni.

Nezahálejí ani další mezinárodní vzdušné přístavy v okolí Česka. Mnichov si s 18,5 milionu pasažérů připsal více než tříprocentní růst, rekordy hlásí z Varšavy. Počet pasažérů tam roste už od ledna, červen byl přitom vůbec nejsilnější v historii letiště. Důvodem je ovšem mimořádná akce, jakou bylo mistrovství Evropy v kopané. Naopak noční můrou pro všechna letiště v regionu je Budapešť, kde letos kvůli krachu Malévu zavřeli jeden terminál.

Všechna letiště mají jeden společný znak, kterým je letošní pokles leteckého carga. Ten je patrný v celé Evropě.