Ryanair hlásí rekordní zisk, i v nejistém prostředí stále expanduje

Ryanair

Ryanair Zdroj: profimedia.cz

Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair dosáhly v loňském fiskálním roce rekordního čistého zisku 569 milionů eur (14,8 miliardy korun). To znamená jeho nárůst o 13 procent. V letošním fiskálním roce, který začal v dubnu, firma očekává jen mírný růst či stagnaci, a to kvůli slabší poptávce v Evropské unii, cenám pohonných hmot a letištním poplatkům. Akcie firmy přesto reagovaly růstem.

Ryanairu se úspěšně daří expandovat – přibyla mu letiště třeba v Chorvatsku, Řecku, Nizozemí, Polsku a také v Maroku. Právě severní Afrika patří k svižně se rozvíjející oblasti cílových destinací. V letošní letní sezoně bude Ryanair létat do sedmi nových měst a přidal více než 200 nových linek. Aerolinky dodaly, že rezervace letů na léto jsou vyšší, než čekaly.

„Stále monitorujeme, kde je možnost expandovat. Významné příležitosti vidíme zvláště v Německu, Skandinávii nebo ve střední Evropě, protože Air Berlin, SAS a LOT pokračují v restrukturalizaci,“ uvedl k tomu šéf společnosti Michael O'Leary.
Růstu zisku Ryanairu také pomohla vyšší průměrná cena letenek, která vzrostla o šest procent a vyšší počet přepravených cestujících, který se zvýšil o pět procent na 79,3 milionu. Firmě se také daří dál propracovávat systém extra plateb – za zavazadla, občerstvení na palubě či za pojištění, který generuje významné tržby.

Příjmy aerolinek loni stouply o 13 procent na 4,88 miliardy eur. Letos má růst počtu cestujících zpomalit na tři procenta. Obsazenost letadel loni činila 82 procent, uvedl Ryanair.

Vývoj akcií Ryanair za poslední rok

Vývoj akcií Ryanair za poslední rokVývoj akcií Ryanair za poslední rok | finanzen.net

Akcie Ryanairu reagovaly na zveřejnění výsledků růstem o více než pět procent. Od počátku roku zpevnily asi o 50 procent, nicméně akcie konkurenční společnosti easyJet přidaly až 55 procent.

Vývoj zisku můžou ohrozit ceny ropy

Provozní ředitel Ryanairu Michael Cawley minulý týden v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že aerolinky v období 2015 až 2018 chtějí zvýšit počet cestujících o více než osm procent ročně. Rovněž hodlají zvýšit podíl na trhu krátkých letů v Evropě ze současných 12 procent na zhruba 20 procent.

Ryanair se v březnu dohodl, na koupi 175 letadel Boeing. V roce 2018 tak flotila firmy bude čítat 400 letadel.

Největší nejistotou ohledně budoucího zisku leží podle společnosti ve vývoji cen ropy. Ty jsou největším nákladem provozu, minulý rok stouply o 18 procent na 1,98 miliardy eur. Analytici považují za dobrou zprávu, že na rok 2013-2014 si už Ryanair zajistil dodávky za 98 dolarů za barel, což je zhruba na úrovni současné tržní ceny.