Ryanair obnoví i druhou linku z Prahy. Metropoli spojí s Londýnem

Irský nízkonákladový dopravce odhalil další linky z Prahy. Kromě již oznámeného spojení do Dublinu se aerolinky objeví i na dříve opuštěné lince z české metropole na londýnské letiště Stansted.

Linku do Londýna Ryanair otevře 30. března 2014, létat mezi oběma městy bude každý den. Od 1. dubna se Ryanair objeví na již dříve oznámené lince do Dublinu. Z Irska budou spoje odlétat každý den kromě středy a neděle okolo druhé hodiny odpolední, zpět se vydají okolo šesté hodiny večerní.

Ryanair odhaduje, že dvě nové linky do Prahy přivedou 180 tisíc cestujících ročně, pokud obsazenost letů dosáhne 75 procent, podle marketingové manažerky Ryanairu pro Česko Henrike Schmidt ale obsazenost letů bývá větší. Příchod Rynanairu prý navíc vytvoří podmínky pro udržení 180 pracovních míst v letectví a navazujících odvětvích.

Zaváděcích osm stovek

Zaváděcí ceny na lince do Dublinu začínají na 819 korunách, spojení s Londýnem bude o několik desítek korun levnější. Blíže k datu odletu ceny podle Ryanairu porostou.

Šéf Ryanairu Michael O'Leary po odchodu aerolinek z Prahy v roce 2010 opakovaně prohlašoval, že se do české metropole kvůli vysokým letištním poplatkům nevrátí. Ani nyní pražské letiště nenabídlo atraktivnější ceny. „Dosáhli jsme velmi dobré dohody v Stanstedu a Dublinu,“ vysvětlila Schmidt, proč bylo možné nové linky zavést. Dodala, že detaily dohody Ryanairu s pražským letištěm nemůže odhalit.

„Na lince do Dublinu a Londýna uplatňujeme standardní ceny,“ uvedl i obchodní ředitel Letiště Praha Jiří Vyskoč. Letiště ale chce s Ryanairem jednat o otevření dalších nových linek. Pokud by si Irové vybrali linku, kterou dosud z Prahy nikdo neprovozuje, mohlo by mu letiště poplatky snížit, dodal.

Oprava chyb v rezervaci bude zdarma

Dopravce, který je proslulý svou politikou nízkých cen a drahých příplatků, se v posledních měsících snaží této nelichotivé nálepky zbavit. Nově si cestující mohou s sebou na palubu vzít příruční zavazadlo do hmotnosti deseti kilogramů a od prosince si cestující budou na palubu moci vzít druhé drobné kabinové zavazadlo, jako například notebook.

Ryanair také nyní umožňuje do 24 hodin bezplatně opravit drobné chyby v rezervaci, což dosud zákazníky vyšlo až na 110 eur. Výrazně spadla také cena za opakované vydání palubní vstupenky na letišti, a to ze 70 na 15 eur.

Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě, loni přepravil 81 milionů cestujících. Firma provozuje okolo 1600 spojů z 57 základen po celé Evropě. Nyní provozuje přes 300 letadel, na začátku letošního roku ale Ryanair objednal 175 nových Boeingů 737, které částečně obnoví stávající flotilu a poslouží i pro expanzi.