Ryanair odolává útlumu odvětví. Tržby překonaly očekávání

Ryanair

Ryanair Zdroj: profimedia.cz

Hospodářské výsledky největšího evropského nízkonákladového přepravce Ryanair překonaly očekávání. Čistý zisk firmy od října do prosince dosáhl 15 milionů eur, analytici podle agentury Reuters přitom čekali v průměru ztrátu 16 milionů eur. Výsledky ukázaly vyšší odolnost nízkonákladového sektoru vůči útlumu v odvětví, který těžce zasahuje běžné aerolinie. V posledním čtvrtletí se dařilo i EasyJetu.

Firma na zimu kvůli vysokým nákladům na pohonné hmoty odstavila 80 ze svých 270 letadel. Její tržby přesto vzrostly meziročně o 13 procent na 844 milionů eur. Pomohlo zdražení letenek - průměrné ceny Ryanair zvýšil meziročně o 17 procent, což smazalo negativní vliv dvouprocentního poklesu počtu cestujících.

Ryanair zvýšil odhad zisku pro celý finanční krok o devět procent na 480 milionů eur. Počet cestujících by se za celý rok měl zvýšit o čtyři miliony na 80 milionů. Firma už v předešlém roce podle statistik Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) přepravila na mezinárodních linkách více cestujících než jakákoli jiná společnost.

Diskontním aeroliniím se daří v situaci, kdy dražší přepravci jako Lufthansa a Air France-KLM mají potíže s vysokými cenami paliv a ochabující globální ekonomikou. „Recese v EU, vyšší ceny ropy, postupující úpadek modelu organizovaných dovolených, výrazné zdražení letenek u konkurentů a omezení kapacit vytvořily pro Ryanair ohromné příležitosti k růstu,“ konstatoval generální ředitel firmy Michael O'Leary.

Podobně dobrý výsledek jako Ryanair vykázal za poslední čtvrtletí jeho nízkonákladový konkurent EasyJet. Britské společnosti vzrostly příjmy o 16,7 procenta na 763 milionů liber. Přibylo jí i firemních cestujících.