Ryanair popřel tvrzení, že bude přepravovat uprchlíky bez víz

Ryanair

Ryanair Zdroj: Boeing

Největší evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair popřela informace některých médií, že v souvislosti se stávající migrační krizí bude z Řecka, Slovenska a Maďarska přepravovat uprchlíky do dalších zemí EU, aniž by tito cestující měli potřebná víza. Finanční ředitel Ryanairu Neil Sorahan prohlásil, že dopravce bude dodržovat všechny příslušné předpisy.

„Chci jasně a zřetelně prohlásit, že Ryanair se řídí a bude řídit všemi evropskými nařízeními. Jakýkoliv pasažér musí mít všechny platné a potřebné dokumenty na cestu včetně letenky. Pokud tomu tak nebude, žádného takového pasažéra nepřepravíme,“ řekl novinářům Sorahan v Bratislavě, kde zástupci vedení Ryanairu ohlásili spuštění nových pravidelných linek ze slovenské metropole.

Na letišti v Bratislavě, kde má Ryanair jednu ze svých základen, jsou irské aerolinky největším dopravcem.

Agentura DPA napsala, že Ryanair nebude od 12. října na letech z řeckého Kosu, Budapešti a z Bratislavy kontrolovat pasažéry, zda mají právo nastoupit na let. Později agentura svou zprávu stornovala jako mylnou. Převozem osob bez potřebných dokladů by aerolinky porušily evropské předpisy, podle kterých letecké společnosti nesmějí pod hrozbou pokuty přepravit cestující bez platných víz.