Ryanair přitáhl další cestující, akcie vyšplhaly na rekord

Boeing 737 aerolinek Ryanair

Boeing 737 aerolinek Ryanair Zdroj: Juanedc, Flickr.com (CC BY 2.0)

Akcie irské nízkonákladové společnosti Ryanair vystoupily na nový rekord. Reagovaly tak na sdělení, že počet cestujících s touto společností se v prosinci už druhý měsíc za sebou zvyšoval. Prázdných sedadel naopak oproti situaci před rokem ubylo, přestože se firma rozhodla zvýšit počet letadel.

Akcie společnosti se na burze v Dublinu prodávaly až za zhruba 10,1 eura za kus, což představovalo nárůst o skoro tři procenta. Později růst zmírnily a obchodování uzavřely se ziskem 0,9 procenta na 9,91 eura. Za poslední rok si akcie firmy připsaly kolem 50 procent.

Ryanair je největším nízkonákladovým přepravcem v Evropě. V prosinci s touto společností letělo přes šest milionů lidí, což byl meziroční nárůst o zhruba 20 procent. Už prosinec 2013 byl přitom pro firmu co do počtu cestujících rekordní. Firma to zdůvodnila mimo jiné snahou prodat víc letenek a zlepšením služeb zákazníkům. Právě kvůli sporné kvalitě služeb aerolinky v minulosti čelily ostré kritice.

Snaha o lepší přístup k zákazníkům má podle analytiků oslovených agenturou Reuters na výkonnost firmy větší vliv než nižší ceny ropy. Levnější ropa aerolinkám obecně přináší užitek.

V roce 2013 se Ryanair poprvé za pět let potýkal s poklesem zisku. Během zimy musela firma kvůli slabé poptávce dočasně odstavit 70 letadel. Aerolinky utrpěly také kvůli nové konkurenci a vysokým cenám paliva.

Akcie Ryanairu