Ryanair se po letech vrací do Prahy, otevře linku do Dublinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Irský nízkonákladový dopravce Ryanair se po více než tříleté přestávce vrátí na pražské letiště. Spojení do Dublinu se přidá k dalším třem linkám, které dopravce provozuje z českých letišť.

Ryanair opustil Prahu v roce 2010 a šéf aerolinek Michael O'Leary opakovaně prohlašoval, že se do české metropole kvůli vysokým letištním poplatkům nevrátí. Nyní je ale vše jinak. Od dubna 2014 nabídne dopravce deset letů týdně mezi Dublinem a Prahou, uvedla firma na svých internetových stánkách.

První let mezi Prahou a Dublinem proběhne už 1. dubna, z Irska budou spoje odlétat každý den kromě středy a neděle okolo druhé hodiny odpolední, zpět se vydají okolo šesté hodiny večerní. Lety je už možné rezervovat, ceny se nyní pohybují od 800 do necelých 2000 korun za jednosměrnou letenku.

Kromě nového spojení Prahy s Dublinem v Česku Ryanair provozuje i linky z Brna na letiště Bergamo i Milána a londýnský Stansted. Do Londýna létá i linka Ryanairu z Ostravy.

Spolu s obnovením linky do Prahy Ryanair oznámil otevření dalších osmi nových linek. Do nabídky přibudou spoje z Dublinu do španělské Almeríe, na Krétu, Sicílii, Bari, Do Basileje, Bukurešti, Lisabonu a marockého Marrákeše. Na dalších osmi trasách dopravce přidá nové spoje.

Ryanair tak plní svou část dohody s Irskou vládou, když se zavázal na hlavní irská letiště přivést milion nových cestujících ročně výměnou za zrušení daně pro cestující v letecké dopravě ve výši tři eur. Dopravce odhaduje, že jen nové linky do Dublinu každý rok přilákají 700 tisíc cestujících.

Novou linku dnes oznámily také ČSA, které po více než dvou letech obnoví spoj z Prahy do Bratislavy. Dopravce ze začátku nabídne šest zpátečních spojů týdně, od března příštího roku bude mezi oběma metropolemi provozovat s výjimkou soboty dva lety denně. Po příletu do Bratislavy budou stroje ČSA pokračovat v letu na nové lince ze slovenské metropole do Košic.

Bláznivý Ir Michael O’Leary dobyl Evropu. Teď se chystá na Ameriku