Ryanair za čtvrtletí prodělal skoro miliardu, nejvíc za pět let

Vývoj akcií Ryanair Holdings

Vývoj akcií Ryanair Holdings Zdroj: Yahoo Finance

Irské aerolinky Ryanair Holdings od října do listopadu minulého roku prodělaly 35 milionů eur (přes 963 milionů Kč), což je v tomto období jejich nejhorší výsledek za posledních pět let. Největší nízkonákladový dopravce v Evropě zlevňoval letenky, aby zvýšil počet cestujících. Za celý rok ale i nadále očekává zisk.

Třetí fiskální čtvrtletí je pro irského přepravce tradičně slabším obdobím a ztráta 35 milionů eur je nejhorším výsledkem od roku 2008, napsala agentura Reuters. Předloni ve stejném období společnost vykázala zisk přes 18 milionů eur.

Podle generálního ředitele Michaela O'Learyho ztrátu způsobil pokles průměrných cen letenek, které se snížily o devět procent, a vliv směnných kurzů. Firma ale prý ztrátu předpokládala a za celý rok nadále očekává zisk mezi 500 a 520 miliony eur.

Ryanair ve fiskálním třetím čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, přepravil o šest procent víc cestujících než loni. Tržby ale kvůli levnějším letenkám stagnovaly. Britskému konkurentu easyJet se naopak ve stejném období podařilo zvýšit příjem o 7,7 procenta, zatímco počet cestujících mu stoupl o 4,2 procenta.

Ryanair loni varoval, že se mu zřejmě nepodaří dodržet letošní prognózu zisku. Zdůvodňoval to tvrdou konkurencí v Evropě, která stlačila průměrné ceny letenek na zimní měsíce. Společnost, která bojuje s pověstí, že poskytuje nekvalitní zákaznické služby, v minulém roce také oznámila, že snižuje některé poplatky a umožní vzít si na palubu druhé příruční zavazadlo zdarma.

Podle Michaela Cawleyho z vedení firmy se tyto změny na zisku zatím neprojevily. Reakce je ale prý pozitivní, především pokud jde o včasnost rezervací.

Vývoj akcií Ryanair Holdings za poslední 4 roky:Vývoj akcií Ryanair HoldingsVývoj akcií Ryanair Holdings|Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Bláznivý Ir Michael O’Leary dobyl Evropu. Teď se chystá na Ameriku