Ryanair zvýšil zisk o 32 procent, čeká silnou zimní sezónu

Irská nízkonákladová společnost Ryanair zvýšila odhad zisku na celý letošní fiskální rok o téměř 20 procent díky růstu rezervací na zimní období. Firma současně uvedla, že její čistý zisk v prvním pololetí fiskálního roku vzrostl o 32 procent na 795 milionů eur (22,1 miliardy korun).

Za celý fiskální rok do konce března nyní Ryanair očekává zisk v rozmezí 750 a 770 milionů eur. Předchozí odhad počítal se ziskem 620 až 650 milionů eur. Analytici v průměru počítají se ziskem 694 milionů eur.

Zisk v prvním pololetí však mírně zaostal za očekáváním analytiků. Hospodaření za první pololetí je vyšší, než za celý rok, protože Ryanair obvykle ve třetím fiskálním čtvrtletí, tedy za tři měsíce do konce prosince, vykazuje ztrátu.

Příjmy stouply o devět procent na 3,3 miliardy eur. Počet cestujících v pololetí vzrostl o čtyři procenta a průměrná cena letenky o pět procent. V dalších čtvrtletích však Ryanair plánuje snižovat ceny letenek, aby tak posílil svoji pozici na trhu na úkor konkurence.

Ryanair zlepšuje služby

Ryanair dodal, že za celý letošní rok by měl přepravit 89 milionů cestujících, o 8,5 procenta více než v předchozím roce. Ryanair je již nyní největší leteckou společností v Evropě podle počtu přepravených cestujících.

Lepší výhled přichází v době, kdy firma přistoupila ke zlepšování služeb zákazníkům a přišla s nabídkou pro podnikatele, kteří si mohou nově odbavit zavazadlo a změnit let zdarma. Konkurenční tradiční letecké společnosti Lufthansa a Air France naopak v poslední době snížily odhady svých zisků kvůli silnější konkurenci a nákladům na stávky.

Ryanair provozuje více než 1600 letů denně a spojuje 182 destinací ve 30 zemích. Letos v dubnu se firma po tříleté odmlce vrátila na pražské letiště.