Šéf Českých drah Zelený dostal smlouvu jen na měsíc

Šéf ČD Dalibor Zelený

Šéf ČD Dalibor Zelený Zdroj: CTK

Nový ministr dopravy Antonín Prachař dnes poděkoval vedení Českých drah za dobře odvedenou práci. Generální ředitel ČD Dalibor Zelený se však podle informací deníku E15 schválení své tříleté manažerské smlouvy na dozorčí radě nedočkal. Ministr na zasedání pouze podpořil prodloužení provizoria, ve kterém Zelený pracuje, o jeden měsíc.

Do té doby by měl projít kompletní personální obměnou řídící výbor drah (plní funkci valné hromady), dozorčí rada i představenstvo. A tyto orgány následně vyberou nového generálního ředitele.

Zeleného dosadil do čela drah po nevídaném personálním zemětřesení v létě ministr dopravy Zdeněk Žák. Zelenému ale vypršela manažerská smlouva s koncem prosince a schválení nové dozorčí rada několikrát odložila. Radní provizorně odsouhlasili generálnímu řediteli funkci a třistatisícový plat alespoň na leden, nyní smlouvu o výkonu funkce na dobu určitou prodloužili i na únor.

Podle zdrojů deníku E15 by měl Zeleného ve vedení modré armády nahradit výkonný ředitel ČD pro provoz Daniel Kurucz. Jako zřejmě jediný manažer z dob někdejšího šéfa Petra Žaludy přežil zmíněný letní otřes. Před příchodem na dráhu byl vysokým manažerem Agrofertu, kde se osvědčil. K Prachařovu mateřskému hnutí ANO tak má velmi blízko.

Dozorčí rada dnes schválila také podnikatelský plán drah na letošní rok. Ten počítá s provozním ziskem 24 milionů korun. Zelený plán označil za konzervativní.

Dva náměstci končí, na dopravu míří hned čtyři nová jména

Prachař se také hned první den ve funkci pustil do změn ve vedení ministerstva. Úřad opouští první náměstek Lukáš Hampl, kterého si kdysi přivedl Vít Bárta, a také náměstek Jaroslav Deml. Hampla nahradí Milan Feranec z Babišovy firmy Agro Jevišovice, dopravní stavby dostane na starost Kamil Rudolecký, který býval místopředsedou antimonopolního úřadu, a informační technologie bude řídit Karel Dobeš, někdejší vládní zmocněnec pro systém Galileo.

Jak upozornil server idnes.cz, velký návrat slaví Miroslav Šefara. Někdejší šéf Ředitelství vodních cest v době ministrování Aleše Řebíčka bude mít na starosti především dopravní agendu. Za Šefary se přitom na Ředitelství vodních cest postavila jedna z Evropským účetním dvorem nejkritizovanějších staveb u nás: zvedací most v Kolíně. Po odvolání ministrem dopravy pracoval v Technických službách Děčín, píše idnes.cz.

Dalibor Zelený (nar. 1957)
Současný šéf Českých drah Dalibor ZelenýSoučasný šéf Českých drah Dalibor Zelený | Profimedia.czGenerální ředitel a předseda představenstva Českých drah (obojí od července 2013) a předseda dozorčí rady ČD Cargo (od září 2013). Působil mimo jiné jako poradce generálního inspektora ČD; ředitelem ČD již byl od září 1998 do března 2003; od října 2006 do dubna 2008 vedl společnost Železnice SR, která má na Slovensku na starosti správu železniční infrastruktury; před návratem do ČD působil jako konzultant evropských projektů.
Jako šéf Českých drah v letech 1998 až 2003 prožil mj. transformaci firmy ze státní organizace na akciovou společnost, podepsal i dodatek smlouvy na nákup Pendolin, což později prošetřovala policie. Zelený jakákoli podezření odmítl a policie na jaře 2007 vyšetřování odložila s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin.
Koncem roku 2002 se v tisku objevila informace, že Zelený získal luxusní byt od společnosti Step, které dráhy předtím prodaly lukrativní pozemky v Libni. Podezření z korupčního jednání Zelený odmítl.
Podruhé nastoupil do čela Českých drah loni v létě, tedy krátce po rozsáhlé personální výměně původního managementu, kterou po svém nástupu prosadil tehdejší ministr dopravy Zdeněk Žák (SPOZ). Z vedení ČD tehdy musel odejít dlouholetý šéf firmy Petr Žaluda, kterému Žák vyčítal přílišné zadlužení společnosti.
Po nástupu do čela ČD loni v červenci Zelený řekl, že dráhy musí především zastavit své zadlužování a současně musí zajistit obnovu zastaralého vozidlového parku, zejména na méně vytížených rychlíkových tratích v osobní dopravě. V nákladní dopravě žádal posílit obchodní oddělení ČD Carga a prověřit možnost spojení s jeho slovenským protějškem ZSSK Cargo.
V polovině prosince 2013 konstatovala dozorčí rada ČD, že je se Zeleného prací spokojena a za uplynulých pět měsíců mu přiznala odměny tři čtvrtě milionu korun. Zároveň mu však odmítla prodloužit manažerskou smlouvu. Od začátku letošního roku má proto Zelený pouze překlenovací kontrakt. Dnes mu dozorčí rada ČD na doporučení nového ministra dopravy Antonína Prachaře prodloužila manažerskou smlouvu jen do konce února.
Tento týden se v souvislosti s jmenováním nové vlády v tisku objevila informace, že Zeleného má v čele ČD nahradit jeho dosavadní náměstek Dalibor Kurucz. Kurucz prý na schůzce s Andrejem Babišem, šéfem hnutí ANO, které nominovalo ministra dopravy.