Série stávek v Lufthanse prozatím končí, celkem zasáhla 160 tisíc lidí

Letadla Lufthansy

Letadla Lufthansy Zdroj: CTK/DPA/Maja Hitij

Čtvrteční stávka pilotů největší německé letecké společnosti Lufthansa o půlnoci skončila a firma se nyní vrací k běžnému provozu. Kvůli protestu bylo zrušeno 62 letů, zhruba 12 tisíc cestujících tak podle agentury DPA nedorazilo do svého cíle.

Desátá ze série stávek začala ve čtvrtek ve tři ráno a trvala celkem 21 hodin. Celkem za uplynulý týden zůstalo na zemi na 160 tisíc cestujících. Většina z nich nemohla letět v pondělí, kdy stávka přerušila provoz vnitroevropských linek. V úterý byla situace ještě komplikovanější - ke stávce se totiž přidali také piloti dálkových a nákladních letů.

Piloti v posledním případě protestovali na nezdar jednání o důchodovém programu. Lufthansa chce po opakovaných neúspěších přímých jednání řešit konflikt s piloty přes prostředníka. Důchodový program, který vznikl před desítkami let, umožňuje pilotům předčasný odchod do penze v 55 letech. Aerolinky jim poté až do dovršení zákonného důchodového věku vyplácejí část předchozí mzdy.

Lufthansa chce nyní pro nově najaté piloty posunout věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet důchodový program v dosavadní podobě.