Silnici z Prahy do Písku by mohly dostavět čínské firmy

Silnice R4 z Prahy do Příbrami

Silnice R4 z Prahy do Příbrami Zdroj: Euro Jan Hrouda

Čínské firmy mají zájem o stavební projekty v Česku. Jde o dopravní stavby s účastí privátního kapitálu, takzvané PPP projekty. Podle ministra dopravy Dana Ťoka Ťoka měli zástupci stavebních společností zájem především o plánovanou dostavbu rychlostní silnice R4 spojující Prahu a západní část Jihočeského kraje.

„Ministerstvo dopravy registruje zájem státních, podnikatelských i finančních subjektů z Číny navázat spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury nejen v Česku, ale i jiných zemích střední a východní Evropy,“ uvedl úřad. Využít čínských zkušeností by se kromě silniční infrastruktury dalo při výstavbě železnic. Kromě výstavby infrastruktury probírali zástupci obou zemí připravovaná letecká spojení.

Zahájení linky do Pekingu je plánováno na 22. září, potvrdil čínský státní tajemník s tím, že pro linku využije čínská společnost Hainan Airlines letoun Boeing 767 s kapacitou zhruba 250 míst. Podle Ťoka bylo na programu i jednání o dalším zvažovaném spojení, a tím je linka Praha - Šanghaj.

Zprovoznění obou linek zároveň by podle analytika ze společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka bylo ekonomicky efektivní tehdy, pokud by se podařilo vhodně sladit frekvence na obou linkách a pokud se zároveň podaří turistickým agenturám nalákat dostatek návštěvníků z Číny. Předpokládá se, že spojení do Pekingu by měli primárně využívat turisté, zatímco Šanghaj má být spíše pro byznys klientelu, doplnil analytik a investiční bankéř Petr Kováč.

Zájem mají i Korejci

Z východoasijských zemí o stavební práce v Česku projevily už dřív zájem společnosti z Jižní Koreje. Ty zajímalo především dlouhodobě odkládané železniční spojení z centra Prahy na pražské ruzyňské letiště.

Silnice R4 má být prvním PPP projektem, který chce ministerstvo zahájit. Spustit výběrové řízení v hodnotě 7,5 miliardy na zhotovitele a koncesionáře budoucí dálnice plánuje úřad na začátku příštího roku. Následovat má projekt na dostavbu silnice R7 vedoucí z Prahy do Chomutova.

Tomáš Hülle: Čeští podnikatelé v Číně jsou naivní