Škoda Enyaq Coupé oficiálně: Nejstylovější škodovka dneška přijíždí rovnou jako RS

Škoda Enyaq Coupé RS iV

Škoda Enyaq Coupé RS iV Zdroj: Škoda

Škoda Enyaq Coupé iV
Škoda Enyaq Coupé iV
Škoda Enyaq Coupé iV
Škoda Enyaq Coupé iV
Škoda Enyaq Coupé iV
47
Fotogalerie

Paleta elektromobilů Škoda se počínaje dneškem rozrůstá o nového člena. Enyaq Coupé láká na atraktivnější balení se svažující se střechou, sportovně střižené RS i chytřejší software.

Dnes odpoledne mladoboleslavská Škoda slavnostně představila svůj další elektromobil. Enyaq Coupé není novým samostatným modelem, ale druhou karosářskou verzí již známého Enyaqu, která však sází na tvary stále populárnějších SUV-kupé s výrazně zkosenou střechou. Můžete si říct, že méně místa za více peněz je nabídka, která postrádá smysl. Jenže lidé SUV-kupé milují, což si značka moc dobře uvědomuje.

Ještě před slavnostní premiérou jsme měli příležitost prozkoumat nový Enyaq Coupé do detailu pod střechou střeženého ateliéru. Tvary boleslavského SUV-kupé pro mě už nebyly tajemstvím, poprvé jsem se s vozem seznámil v létě během prvních jízd s maskovaným prototypem. Tentokrát však pod vrstvou kamufláže neschovával vůbec nic. A rovnou dorazil ve vrcholovém provedení RS se speciálním zeleným lakem Mamba, což je mezi moderními elektrickými škodovkami další novinka. Ale pojďme popořadě.

Video placeholde
Škoda Enyaq Coupé iV: Oficiální video z ateliéru • Škoda

Enyaq Coupé má délku 4653 mm, šířku 1879 mm, výšku 1622 mm, přičemž rozvor náprav má hodnotu 2770 milimetrů. Rozměrové srovnání se sourozeneckými modely naleznete v tabulce níže. Po druhý pár sloupků je auto zcela shodné s „dárcovským“ Enyaqem konvenčních tvarů, to podstatné se odehrává vzadu. Tady se střecha výrazně svažuje, což kromě jiného vytváří aerodynamičtější proporce. Hodnota součinitele odporu vzduchu cx je 0,234, tedy ještě méně než u hranatějšího sourozence. Stylovější verze je vždy vybavena prosklenou střechou bez roletky – sofistikovaný systém se speciální vrstvou na skle prý stačí – a tak vzadu nevzniká boule ubírající prostor.

Podrobnosti o novém modelu Škody píše ve svém článku web Auto.cz.