Skrytý poplatek za platbu kartou: aerolinky dál neinzerují plnou cenu

Letadlo - ilustrační foto

Letadlo - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Letecké společnosti musely kvůli tlaku spotřebitelských organizací začít inzerovat cenu letenek i se servisními a letištními poplatky, aby nemátly zdánlivě nízkou cenou. Úplně celkovou cenu ale aerolinky ještě mnohdy stále neinzerují. Problematické je podle Evropské spotřebitelské organizace (BEUC) v současnosti hlavně nezahrnování poplatku za platbu kartou.

Leteckým přepravcům BEUC vytýká drahé nebo špatně dostupné platební služby. Obzvlášť se zaměřuje na problematické zpoplatnění za transakci kartou.

Podle právního poradce časopisu dTest Miloše Borovičky jde o nejčastější prostředek, kterým zákazník za služby aerolinií platí, většinou ale nečeká, že samotná platba bude zpoplatněna zvlášť. „Pokud na to zákazník není předem upozorněn, může to být vnímáno jako nekalá obchodní praktika,“ uvedl Borovička.

Právní normy Evropské unie přitom prý umožňují členským státům poplatky za platbu kartou zakázat nebo omezit. Čeští zákonodárci ale této možnosti na rozdíl od jiných států EU nevyužili. České právo totiž podle Borovičky považuje za platidlo hlavně bankovky a mince. Jejich přijetí tak obchodníci zpoplatnit nesmí, zatímco „u karet mají prakticky volnou ruku“.

BEUC, která zastřešuje 39 národních spotřebitelských sdružení, vyzvala asociace evropských a nízkonákladových přepravců, aby cenovou politiku zpřehlednila. Pokud aerolinie svůj postup změní, lze podle Borovičky očekávat, že jejich podmínky se vztáhnou i na klienty z České republiky.