Slovenské SPZ vyrobí dodavatel českých registračních značek

Slovenská registrační značka

Slovenská registrační značka Zdroj: profimedia.cz

Česká společnost SPM - Security Paper Mill bude vyrábět pro Slovensko tabulky registračních značek na auta. Slovenské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že s SPM uzavřelo rámcovou smlouvu a že proti podmínkám dosavadního dodavatele ušetří na obstarání značek více než dvě pětiny nákladů. SPM dodává SPZ i v České republice.

SPM uspěla v tendru s nabídkou 3,95 eura (98 korun) za kus, zatímco dosud Slovensko podle ministra vnitra Romana Mikulce platilo dlouholetému slovenskému dodavateli za každou tabulku 7,17 eura (177 korun). Tendru, ve kterém rozhodovala nejnižší cena, se zúčastnily čtyři firmy.

„Pokud bychom pokračovali v dodávkách s původním dodavatelem a za původních podmínek, jen v roce 2022 bychom zaplatili více než osm milionů eur. Za nových podmínek to bude 4,73 milionu eur,“ řekl Mikulec.

Smlouvu s SPM se podařilo slovenskému ministerstvu vnitra uzavřít těsně před skončením platnosti kontraktu s předchozím dodavatelem. Z tohoto důvodu může podle policie přechodně déle trvat dodání speciálních značek, jako například tabulek s volitelnými písmeny nebo číslicemi na základě žádosti majitele vozidla.

Slovensko sice na dodávkách registračních značek nově ušetří, bude ale za ně platit více než Česko. Mikulec to zdůvodnil rozdílnými bezpečnostními prvky a způsobem logistiky při dodávkách tabulek.

Slovenské ministerstvo vnitra zvažuje, že si v budoucnu bude registrační značky vyrábět stát sám. Od příštího roku spotřeba tabulek v zemi klesne. Registrační značky už totiž nebude potřeba měnit například při prodeji vozidla novému majiteli z jiného okresu.