Sopečný popel opět omezuje létání, tentokrát v Indonésii

Letiště na indonéském ostrově Bali

Letiště na indonéském ostrově Bali Zdroj: M Radzi Desa, Wikimedia Commons

Indonésie uzavřela jedno ze svých nejrušnějších mezinárodních letišť nacházející se na ostrově Bali a zrušila stovky letů. Důvodem je erupce nedaleké sopky, která zamořila vzduch popelem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

„Letiště bude uzavřeno nejméně do čtvrtečního rána. Znovu otevřeno bude po přehodnocení situace,“ sdělily indonéské úřady. „Zrušeno bylo 692 letů, z toho 320 mezinárodních,“ dodaly.

Vulkán Rinjani na ostrově Lombok chrlí popel od víkendu. „Neustále jsou zaznamenávány otřesy, které způsobuje vulkanická činnost, a pořád existuje velká pravděpodobnost dalších erupcí,“ uvedl indonéský meteorologický ústav s tím, že dnes vyslala sopka popel a kameny do výšky 3500 metrů.

Kromě letiště na Bali bylo uzavřeno i letiště na ostrově Lombok. Obě tyto lokality jsou hojně navštěvovány turisty. Indonéské ministerstvo dopravy rovněž vyzvalo letecké společnosti, aby se vyhnuly přeletům poblíž vulkánu Rinjani.

K erupcím se přidávají požáry

V červenci, na vrcholu prázdninové sezony, uvázly na Bali desetitisíce cestujících, když bylo místní letiště uzavřeno kvůli erupci sopky Raung v indonéské provincii Východní Jáva.

Leteckou dopravu i Indonésii už před dva měsíce komplikují i rozsáhlé lesní požáry, které pravděpodobně nedopatřením založili zemědělci při vypalování lesů na plantáže palmy olejné. Souostroví se halí do hustého dýmu, ten zasahuje i sousední Singapur a část Malajsie. Agentura Bloomberg spočítala, že emise skleníkových plynů Indonésie už kvůli požárům aktuálně překonávají USA i Čínu.

Reportáž: Povstanou noví cocaleros. Dotace palmy olejné koku nevymýtí