SOR Libchavy prodá letos 520 autobusů, řekla firma na výstavě CzechBus

Elektrobus společnosti SOR Libchavy

Elektrobus společnosti SOR Libchavy Zdroj: SOR Libchavy

Autobus SOR CN
2
Fotogalerie

Český výrobce a prodejce autobusů SOR Libchavy letos plánuje vyrobit 520 autobusů, tedy stejně jako loni. Obchodní ředitel společnosti Filip Murgaš to řekl na veletrhu CzechBus, který dnes začal v Letňanech a na kterém výrobci představují svoje novinky. Výroba autobusů v Česku letos v porovnání s minulým rokem poklesla.

Od ledna do konce října SOR vyrobil podle údajů Sdružení automobilového průmyslu 256 autobusů, což je o 42 procent méně než loni. V samotném říjnu výroba klesla o 68 procent na 27 vozidel. SOR zároveň již letos vyrobil 21 čistě elektrických autobusů.

SOR na veletrhu představil prototyp městského autobusu na vodíkový pohon. Vozidlo má délku 12 metrů a je vybavené aktivními bezpečnostními prvky, jako jsou radary nebo kamery místo zpětných zrcátek.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) budou muset být městské autobusy do roku 2030 v EU plně bezemisní. Počítá s tím návrh nové legislativy, ve které se Česku podařilo oddálit konec autobusů se spalovacími motory ve městech o pět let. Česko je přitom s produkcí okolo 5300 autobusů ročně v přepočtu na jednoho obyvatele světovou jedničkou. Domácí prodej se pohybuje okolo 1200 vozů za rok.

Výroba klesá v celém Česku

V Česku bylo podle údajů Sdružení automobilového průmyslu za deset měsíců letošního roku vyrobeno 4155 autobusů, tedy o 141 méně než ve stejném období loňského roku. Důvodem poklesu je podle sdružení především objednávkový charakter výroby.

Prodej nových autobusů na domácím trhu klesl od ledna do konce října o 40 procent na 613 vozidel. V samotném říjnu přitom prodejci zaznamenali nárůst o 85,7 procenta. První je značka Setra se 159 registrovanými autobusy, následuje domácí Iveco Bus a Otokar.

Na veletrhu CzechBus se předvedou výrobci autobusů Scania, MAN, Iveco Bus, SOR, Škoda Group, Busplan, Molpir, Rošero, Daimler Buses ČR, Turancar nebo třeba AD technik. Například Scania ukáže luxusní dálkový autobus Irizar i6s Efficient o délce 14 metrů, který se snaží redukovat provozní náklady, značka MAN představí model Lion´s Coach s inovativním řešením asistenčních systémů.