Soud zakázal Leo Expressu používat karty ČD

Leo Express

Leo Express Zdroj: ctk

Konkurenční boj na železnici má za sebou první soudní rozhodnutí. Městský soud v Praze vydal na žádost Českých drah předběžné opatření, které zakazuje Leo Expressu poskytovat slevy na In-Karty ČD. Na první úspěch chtějí dráhy navázat řádnou žalobou, která bude podána do konce července.

„Rozhodnutí soudu samozřejmě vítáme. Soud nám dal za pravdu, že konkurenční dopravce nesmí poskytovat slevy na naši In-kartu,“ uvedl mluvčí drah radek Joklík.

Leo Express začal nabízet třicetiprocentní slevu na kartu ČD počátkem března, cílil tím na nejvěrnější zákazníky drah. Ještě dnes je na stránkách Leo Expressu možnost nákupu jízdenky s In-kartou s dvacetiprocentní slevou. Soud opatřením připustil možnost, že Leo Express může jednat „v rozporu s dobrými mravy soutěže i zasahovat do ochranných známek navrhovatele“. Dráhy od počátku označovaly postup konkurence za nekalý. Definitivní verdikt by měl ale padnout až na základě podání žaloby.

Leo Express reagoval šalamounsky. Slevu bude nabízet všem držitelům karet, které obsahují mezinárodní slevy Rail Plus. Tedy i cizincům. „Tím ovšem nevyjadřujeme souhlas s argumentací o nějakém protiprávním jednání, připravujeme odvolání,“ řekl E15.cz majitel firmy Leoš Novotný. Pro dráhy není ovšem přijatelné ani řešení s Rail Plus, tahle sleva je totiž nahrána právě na In-Kartách, i když ne všech.

Spor je součástí tuhého konkurenčního boje, který dnes panuje na trati Praha – Ostrava. Vedle Českých drah a Leo Expressu tady jezdí ještě žlutý RegioJet.

Dopravci si přitom při svém agresivním marketingu nezůstávají nic dlužni. Minulý týden například rozdávaly České dráhy cestujícím na nádražích vouchery na slevy pro pendolino, kupony měly mimo jiné odlákat cestující od konkurence. Majitel RegioJetu Radim Jančura to označil za „prasárnu“.

Dráhy naopak připomněly Jančurovy nádražní letáky „Příště s námi“. Pendolinovou akci se snažil využít i Leo Express, když za zmíněné vouchery nabízel ve svém černo-zlatém vlaku dezert zdarma. K tomu přidal soutěž o 20 tisíc korun pro toho, kdo nasbírá nejvíce voucherů ČD. Dráhy proto pro konkurenta žádaly rovněž předběžný zákaz k užívání jejich názvů v reklamních akcích. V této části ale soud předběžné opatření odmítl vydat.