Spojené státy vyšetřují emisní dohodu čtyř automobilek s Kalifornií

Výroba Volkswagenu (ilustrační foto)

Výroba Volkswagenu (ilustrační foto) Zdroj: Volkswagen

Továrna Hondy (ilustrační foto)
BMW (ilustrační foto))
3
Fotogalerie

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje, zda červencová dohoda automobilek Volkswagen, BMW, Honda a Ford o dodržování přísnějších emisních norem v Kalifornii neporušuje antimonopolní zákony. Agentuře Reuters to v pátek řekly zdroje obeznámené se situací.

Automobilky se v červenci dohodly s vedením Kalifornie na nových limitech pro emise a spotřebu, které jsou přísnější než limity navrhované administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Washington tehdy označil postup kalifornských úřadů za nesprávný a neodpovědný. Varoval, že zpřísnění limitů povede k růstu cen automobilů.

Podle listu The Wall Street Journal má ministerstvo spravedlnosti podezření, že dohoda nevznikla na základě tlaku kalifornských regulačních úřadů, ale byla sjednána mezi automobilkami a má rysy kartelu. Panují prý například obavy, že dohoda by mohla uměle omezit nabídku automobilů.

Ministerstvo podle zdrojů v uplynulých dvou týdnech zaslalo automobilkám dopisy, aby je informovalo o svém zájmu o tuto záležitost, a požádalo je o poskytnutí informací. Ford potvrdil, že dopis od ministerstva obdržel, a slíbil spolupráci při vyšetřování.

Právníci amerického ministerstva dopravy a Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek uvedli, že kroky Kalifornie související s dohodou s automobilkami "se zdají být nezákonné a neplatné".