Správce železnic získal posudek pro modernizaci trati z Hradce do Chrudimi

Koleje, ilustrační foto

Koleje, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Modernizovaná železniční trať.
Nádraží, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Železniční trať z Hradce Králové do Chrudimi je blíž své chystané  modernizaci za téměř šest miliard korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) získala posudek o vlivu na životní prostředí EIA. Součástí záměru SŽDC je i zdvojkolejnění trati v úseku Opatovice nad Labem - Hradec Králové mezi lety 2022 až 2025. Proti tomu dříve protestovala část veřejnosti.

Posudek povoluje SŽDC modernizaci téměř třiceti kilometrů trati včetně rekonstrukce třinácti úrovňových přejezdů, čtyř železničních mostů, úprav pozemní komunikace, stavby více než půl kilometru protihlukových stěn a změny dvou přejezdů na mimoúrovňové. Vedle Opatovic nad Labem a Hradce Králové se práce dotknou také obcí Předměřice nad Labem, Praskačka, Světí nebo Všestary.

Jednou z podmínek pro udělení posudku bylo to, že SŽDC bude muset navrhnout vysázení nové zeleně jako náhrady za tu, kterou hodlá vykácet.

SŽDC nežádala o posudek EIA k zdvojkolejnění trati poprvé, předchozí dokumentaci ministerstvo ale v roce 2017 vrátilo k dopracování. Druhá kolej má vzniknout na úseku asi sedmi kilometrů.

Záměr spadá do širší modernizace trati Hradec Králové - Pardubice - Chrudim. Zatím SŽDC dokončila úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi. Část z Pardubic do Stéblové se má stavět v roce 2020, kdy se bude modernizovat železniční uzel v Pardubicích. Ostatní stavby jsou v různé fázi přípravy.

Záměr SŽDC letos ve veřejných diskusích kritizovali někteří občané obávající se například zvýšení hlukové či ekologické zátěže způsobené zdvojkolejněním trati.