Start na čtvrtý pokus: Air Croatia spojí Prahu se Záhřebem

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Hynek Moravec, Wikimedia Commons (CC BY 2.5)

Společnost Air Croatia spouští po řadě odkladů linku ze Záhřebu do Prahy. Spojení chorvatské a české metropole nabídne třikrát týdně.

Letadlo ze Záhřebu do Prahy poprvé odstartuje tento čtvrtek. Do Česka budou Air Croatia létat v úterý, čtvrtek a neděli. Jako takzvaný virtuální dopravce nemá společnost k dispozici žádná vlastní letadla, provozovat ji bude nizozemská firma Denim Air. Na linku nasadí stroj ATR 42 s kapacitou až 52 cestujících.

Spuštění linky, o kterém informovala chorvatská média, E15.cz potvrdila mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. „Linka je naplánovaná na aktuální letový řád, jestli jí bude dopravce provozovat i v zimě, nyní nevíme,“ uvedla.

Kromě Prahy spojí Air Croatia Záhřeb i s Budapeští, Římem a Milánem. Ani na jedné z linek nečelí žádné přímé konkurenci.

Společnost se švédskými, kyperskými a izraelskými majiteli zahájení provozu několikrát odložila. Původně chtěla loni v létě nabídnout lety z Chorvatska do Švédska. Nakonec ale plán zrušila kvůli nízké poptávce cestujících. Spoje tehdy měl zajišťovat Airbus A319 Českých aerolinií.

Air Croatia poté slibovala zahájení provozu loni v prosinci a následně na začátku tohoto měsíce. S dalšími odklady zjevně klesaly i ambice společnosti. Namísto Airbusu pro zhruba 120 cestujících tentokráte počítala s pronájmem Embraeru E170 aerolinek Estonian Air, který nabízí přibližně 80 sedaček. Nakonec se start posunul až na 2. dubna a kapacita se opět zmenšila.

Otevření linky ze Záhřebu do Prahy loni připravovaly i aerolinky Dalmatian. Ještě před zahájením provozu ale společnost opustil významný investor a firma tak plán odložila na neurčito.