Stát by mohl nedostatkové AbBlue nakoupit do hmotných rezerv, navrhuje Havlíček

AdBlue

AdBlue Zdroj: profimedia.cz

Silniční dopravci se začínají obávat nedostatku kapaliny AdBlue. Bez ní je ohrožen provoz většiny současných nákladních vozidel. Jen az poslední týden stoupla velkoobchodní cena AdBlue zhruba na trojnásobek. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) proto zvažuje nákup AdBlue do státních hmotných rezerv, případně pomoc státu s distribucí kapaliny. Doravci se již nyní musejí potýkat s lokálními výpadky dodávek kapaliny.

Dopravci varují před tím, že při přerušení dodávek kapaliny hrozí zastavení prakticky všech nákladních vozidel, autobusů i stavebních strojů. To by následně mohlo vést i k omezení zásobování čerpacích stanic a výrobců. Bez aditiva AdBlue se neobejde takřka žádné užitkové vozidlo splňující emisní normu Euro 5, zavedenou v roce 2011. U vozidel splňujících nejnovější normu Euro 6 se potřeba dolévat AdBlue týká i většiny osobních vozidel se vznětovými motory.

O situaci budou jednat zástupci státu, Správy státních hmotných rezerv, státní ropné společnosti Čepro a dopravců. „Obratem připravíme návrh řešení pro vládu,“ řekl ministr.

Největším výrobce aditiva AdBlue je v regionu slovenská firma Duslo, která patří do skupiny Agrofert.

Dopravci upozorňují na to, že už zaznamenali lokální výpadky v dodávkách AdBlue. „Pevně věřím, že s množícími se zprávami o problémech s AdBlue nenastane panika s vykupováním do zásoby, která by mohla vést ke skutečnému nedostatku. Touto situací, která se může opakovat i kdykoliv v budoucnosti, se musí neprodleně zabývat i vláda v souvislosti s tvorbou hmotných rezerv,“ podotkl generální tajemník Česmadu Vojtěch Hromíř.

Skokový nárůst cen AdBlue potvrzují i statistiky portálu Heureka.cz. "Oproti minulému týdnu vzrostl zájem o kategorii s aditivy o 170 procent. A slovo AdBlue je také aktuálně nejvyhledávanější výraz na Heurece,” řekl šéf analytiků Heureka.cz Michal Buzek. Největší je podle portálu zájem o desetilitrové kanystry, jejichž ceny se pohybují od 250 do 1000 korun. Růst čísel je patrný také meziročně, v říjnu jde o nárůst poptávky o desítky procent.

Dopravci nyní řeší také postupné zdražování paliva a energií, problémy mají také s nedostatkem některých základních materiálů. Podle firem hrozí zdražování dopravy do konce roku až o čtvrtinu.