Stát vybral na mýtném o 50 milionů více, projevuje se oživení ekonomiky

Nákladní doprava

Nákladní doprava Zdroj: ctk

V dubnu se na mýtném vybralo 860 milionů korun, meziročně o 50 milionů korun více. Růst je způsoben především oživením ekonomiky. Vyplývá to ze statistik provozovatele tuzemského mýtného systému společnosti Kapsch. Celkový meziroční růst za první čtyři měsíce je těsně pod hranicí 2,5 procenta.

Meziroční zvýšení je taženo hospodářským růstem Evropy a zvýšenou ekonomickou aktivitou. Ta se projevuje vyšším počtem mýtných transakcí, a to o sedm procent, uvedla společnost. Celkem kamiony těchto transakcí, které znamenají jednotlivý průjezd pod mýtnou branou, uskutečnily 37 milionů.

Pokud by objem plateb rostl dosavadním 2,5procentním tempem, vybralo by se za celý rok necelých deset miliard korun. Překročit desetimiliardovou hranici by se ale přesto mohlo podařit mimo jiné kvůli květnovým státním svátkům, které připadly na víkendy a neovlivňovaly tak provoz kamionů během pracovního týdne.

Celkem se na mýtném od roku 2007, kdy se v Česku začalo vybírat prostřednictvím mýtných bran, vybralo přes 70 miliard korun. Za stavbu systému a jeho provoz stát společnosti Kapsch a jeho subdodavatelům zaplatil ke konci loňského roku přes 18 miliard korun bez DPH.

Výběr mýtnéhoVýběr mýtného | ctk

Na konci letošního roku desetiletý kontrakt s Kapschem vyprší a ministerstvo dopravy hledá způsob, jak ve výběru mýta pokračovat. Už na konci loňského roku úřad připustil, že klasickou otevřenou soutěž na nového provozovatele nestihne připravit.

Dodal, že kvůli technickým komplikacím při předávání systému jiné společnosti chystá prodloužení smlouvy s nynějším provozovatelem. Zájem o provoz systému nicméně oznámily i další společnosti, například výběrčí mýta na Slovensku, společnost SkyToll.