Stát zvažuje splavnění Berounky

Berounka

Berounka Zdroj: CC BY 2.0: Konstantin Malanchev via Flickr

Městečko Černošice na řece Berounce se možná za pár let stane přístavem, do kterého budou mířit rekreační plavidla i menší parníky. Splavnění Berounky je totiž uvedeno v seznamu přípravných prací, které stát ve vodní dopravě chystá na příští tři léta.

Seznam, který má deník E15 k dispozici, počítá s prvními výdaji na Berounku v roce 2016. To by měla být zpracována dispoziční studie, odevzdána dokumentace k vlivu na životní prostředí a zahájeny průzkumy. Vše za zhruba 4,5 milionu korun. Podobná činnost je plánována i na další rok, tentokrát za 9,5 milionu.

„Důvodem pro splavnění Berounky do Černošic je možnost jejího využití pro rekreační plavbu, přičemž v tomto úseku je poměrně velký potenciál pro zřízení přístavů pro rekreační plavbu,“ uvedl vedoucí oddělení realizace a zástupce ředitele Ředitelství vodních cest Jan Bukovský. Podle něj ale bude cesta k lodím v Černošicích ještě dlouhá a komplikovaná, ne-li nemožná. Není například jasné, zda se prokáže efektivita záměru a na stavbu se najdou peníze. „O nákladech zatím nemáme dostatečné informace,“ doplnil Bukovský.

Základní kámen až v roce 2021

Položení základního kamene tak připadá v úvahu nejdříve v roce 2021. Mezitím chce stát pro rekreační plavbu rozvíjet jiné řeky. Plánuje řadu přístavišť a sjezdů do vody na Labi, Vltavě a Baťově kanálu. Nyní například dokončuje velký rekreační přístav v Hluboké nad Vltavou a chystá stavbu přístaviště v někdejší vorařské obci Purkarec níže po proudu Vltavy. V plánech zůstávají i lodní výtahy na Orlíku a Slapech. Na Labi by měly vzniknout přístavy například v Pardubicích nebo Nymburce.

Aktuálně největší akcí je splavnění Vltavy za zhruba dvě miliardy korun. Před zahájením je poslední nedokončený úsek od Hněvkovické přehrady do Týna nad Vltavou. Po případném napojení Berounky na vltavsko-labskou vodní cestu by tak oblast Černošic získala přímé spojení po vodě na jih do Českých Budějovic a na sever do Hamburku.

Poklad na radotínských jezerech