Stavba dálnice D3 Bošilec - Ševětín by měla začít ještě letos

Stavba dálnice D3

Stavba dálnice D3 Zdroj: Jan Sindelar

Na podzim by mohly začít práce na stavbě úseku dálnice D3 mezi Bošilcem a Ševětínem na Českobudějovicku. Zahájení může případně zpomalit jen fakt, že by se některý účastník soutěže odvolal proti výsledku zatím neuzavřeného výběrového řízení. Další úsek D3, na němž by se pak mohlo začít pracovat, je mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku.

Po své schůzce to dnes řekli zástupci kraje, Sdružení pro výstavbu D3 a R4, Státního fondu dopravní infrastruktury a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Ohledně úseku Ševětín - Borek chybí ještě vykoupit jeden pozemek,“ uvedl Radek Mátl z generálního ředitelství ŘSD. Domnívá se však, že by tato událost neměla zahájení prací nějak zbrzdit. Podle odhadů by výstavba mezi Ševětínem a Borkem mohla začít v prvních měsících příštího roku. Každý ze dvou plánovaných úseků měří kolem 10 kilometrů.

Na dnešní schůzce se účastníci bavili také o počtu sjezdů na obchvat Českých Budějovic. Původně připadalo v úvahu až pět exitů. Nyní však vypadá reálněji varianta se třemi sjezdy do krajské metropole.

Roční zpoždění

Jihočeská část dálnice D3 a na ní navazující R3 z Českých Budějovic na hraniční přechod z Rakouska by měla být dokončena v celém rozsahu v roce 2021. Předseda sdružení pro výstavbu D3 a R4 a senátor Pavel Eybert však dnes uvedl, že dva úseky se pravděpodobně zpozdí.

„Dostal jsem harmonogram, který mi poslal ministr dopravy Ťok a některé věci se natahují do roku 2022. Jedná se o úseky na R3 poblíž hranic,“ řekl Eybert. V březnu začala stavba na úsecích dálnice Veselím nad Lužnicí - Bošilce Borek - a Úsilné. D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice a z Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím.

Nyní je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Předpokládané náklady na stavbu jsou zhruba 80 miliard korun.