Stavba Jihočeského letiště se zpozdí, do tendru se má opět vrátit Hochtief

Letiště České Budějovice

Letiště České Budějovice Zdroj: Jihoceske letiste Ceske Budejovice

Letiště České Budějovice
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Úřad na ochranu hospodářské soutěže změnil rozhodnutí o tendru na dostavbu Jihočeského letiště. Zakázku za více než 400 milionů korun získaly od Jihočeského kraje společnosti Geosan Group a Habau CZ. Úřad však uvedl, že zadavatel má do soutěže vrátit vyřazeného uchazeče Hochtief.CZ. Dostavba letiště, která měla podle původního harmonogramu už začít, se tím zpozdí.

Úřad uvedl, že společnost Hochtief.CZ neměla být ze soutěže vyřazena. "Jihočeský kraj postupoval v souladu se dvěma právními stanovisky, která byla zpracována. Nicméně rozhodnutí úřadu respektuje a nehodlá jej nijak rozporovat," uvedl náměstek hejtmana Josef Knot.

Dostavba letiště měla začít loni na podzim. Nyní se však termín posune nejméně do září. Samotné práce, jejichž součástí bude mimo jiné stavba nového terminálu nebo doplnění navigačních a světelných technologií, potrvají přibližně půldruhého roku.

Na společné podpoře financování provozu letiště, které se rozkládá na ploše téměř 300 hektarů, se kraj a město České Budějovice dohodly v roce 2006. Tehdy vojenský provoz nahradil civilní. Rekonstrukce letiště začala v roce 2009.

V areálu je 120 budov, část z nich je využita pro potřeby letiště, část se pronajímá. V roce 2011 Evropská komise zamítla již schválený, zhruba miliardový projekt modernizace letiště, a od té doby kraj financuje rozvoj ze svého.