Stávka: Jeřáb ve znaku Lufthansy dnes svěsil křídla

Stávka Lufthansy

Stávka Lufthansy Zdroj: ctk

Dnešní varovná stávka pozemního personálu přinutila Lufthansu škrtnout v letových řádech téměř všechny lety. Cestuje se proto po železnici. Dráhy vytahují na koleje vše, co jezdí, aby pomohly německé aerolinie vytáhnout z bryndy.

K varovné celodenní stávce vyzval pozemní personál letecké společnosti odborový svaz Verdi. Lufthansa proto musela zrušit téměř všechny své lety z Německa – z plánovaných 1720 letů odstartuje do vzduchu pouze 32 strojů, uvedl server Deutsche Welle.

Do stávky se připojilo jak největší německé letiště ve Frankfurtu, tak i zaměstnanci firmy v Hamburku, Mnichově, Stuttgartu, Hannoveru, Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem. Například na letišti ve Stuttgartu technici skončili s prací už v neděli večer.

Cestující hledá spojení při stávce LufthansyCestující hledá spojení při stávce Lufthansy | ctk

Na koleje – vše, co jede!

Kvůli stávce obzvlášť utrpělo spojení Německa s ostatními evropskými státy. Z více než 1650 naplánovaných spojů na kratších linkách jich v letovém řádu zůstaly pouze dvě desítky.

Z Frankfurtu, který je nejdůležitější německou vzdušnou křižovatkou, na mezikontinentální lety vyletí pravděpodobně pouhých šest strojů z plánovaných padesáti.

Lufthansa doporučuje cestujícím, aby se v dostatečném předstihu před odjezdem na cestu informovali na internetu, zda jejich letadlo skutečně vzlétne.

Vyjít vstříc se pasažérům aerolinií snaží Deutsche Bahn, které kvůli stávce nasadily další soupravy i zaměstnance. „Na koleje pustíme všechno, co jede,“ řekla mluvčí drah. Lufthansa má s drahami uzavřenou smlouvu vztahující se na případy nehod a zmeškaných návazných spojení – cestující si tak mohou nechat letenku vyměnit za jízdenku.

Stávkující zaměstnanci LufthansyStávkující zaměstnanci Lufthansy | ctk

Lufthansa odborářům nepředložila „akceptovatelnou nabídku“

Důvodem k přerušení práce je podle odborářů z Verdi to, že vedení firmy ani v právě probíhajícím třetím kole jednání o platech „nepředložilo žádnou akceptovatelnou nabídku“. Rozhovory se vlečou už od konce února.

Podle odborového svazu Verdi hodlá Lufthansa zvýšit platy svých zaměstnanců jen o 0,4 až 0,6 procenta. Vedení firmy však namítá, že nabídlo zvýšení platů v několika kategoriích – o 1,7 procenta pro zaměstnance společnosti, o 2,1 procenta pro pracovníky dceřiné firmy Lufthansa Cargo i zaměstnance poskytovatele služeb Lufthansa Systems. Technici Lufthansy by si měli polepšit dokonce o 2,3 procenta.

Poškozeni jsou cestující i firma

Lufthansa nyní provádí úsporná opatření. Koncern mimo jiné chce zrušit 3500 pracovních míst ve své správě, což by mělo vylepšit jeho výsledky o 1,5 miliardy eur. Mluvčí společnosti uvedl, že stávka firmě může způsobit škody v řádu desítek milionů eur. Další jednání mezi odboráři a vedením firmy se odehraje počátkem příštího týdne. Společnost chce na odboráře vyrukovat s právníky.