Stevardi Lufthansy stávkují, na pátek chystají celodenní protest

Rušení letů německé Lufthansy kvůli stávce se dotklo i spoje do Prahy

Rušení letů německé Lufthansy kvůli stávce se dotklo i spoje do Prahy Zdroj: E15 Stepan Bruner

Německá letecká společnost Lufthansa kvůli stávce palubního personálu na letišti ve Frankfurtu zrušila již více než 100 letů, převážně na krátké a střední vzdálenosti. Jsou mezi nimi i spoje s Prahou. (Foto ČTK)
Osmihodinová stávka kvůli novým mzdovým dohodám má skončit ve 13:00 SELČ. Odbory však varovaly, že pokud vedení nesplní jejich požadavky, budou ve stávkách pokračovat.  (Foto ČTK)
Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK)
Šéf odborového svazu UFO, který zastupuje palubní personál Lufthansy, Nicoley Baublies v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Bayerischer Rundfunk uvedl, že dnešní stávka může být jen začátkem dalších akcí, pokud vedení aerolinek nesplní jejich požadavky.  (Foto ČTK)
Odbory jednaly s vedením 13 měsíců a požadují zvýšení mezd a záruku pracovních podmínek. Dnes mají odbory také rozhodovat, zda podniknou podobnou akci i v sobotu a zda stávky rozšíří i na další letiště.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Po Berlínu a Frankfurtu zahájili hodinu po poledni palubní průvodčí aerolinek Lufthansa stávku i v Mnichově. Kvůli protestům musely největší německé aerolinky zatím zrušit už více než 300 letů, a to všetně letu z Frankfurtu do Prahy a zpět. Další a tentokrát mnohem rozsáhlejší protest by mohl propuknout už v pátek.

Palety s balenou vodou, kartonové krabice plné čokoládových tyčinek – Lufthansa se na letišti ve Frankfurtu snaží cestujícím, kteří marně čekají na svůj let, obalit nervy. Kvůli stávce palubních průvodčích za větší platy musely aerolinky nerezervovat lety tisíců testujících a některým z nich jejich naplánované cesty úplně zrušit. Nad tabulí s časy odletů ale stále svítí velký nápis „Boarding, Flying, Smiling“.

Osmihodinové stávky ve Frankfurtu a Berlíně už skončily. Ta mnichovská teprve začala a bude ze všech nejdelší. Skončí až o půlnoci. Kvůli protestu v hlavním městě Bavorska bude muset Lufthansa podle svého plánu odvolat nejméně 69 letů, některé i zítra ráno. I když protesty na ostatních letištích už skončily, i na nich ještě dopravce několik odletů zruší.

Podle odborového svazu Ufo se ke stávce ve Frankfurtu a Berlíně přidalo 85 procent všech palubních průvodčích. Odboráři předpokládají, že v Mnichově bude účast přinejmenším stejná. Na oficiální zahájení stávky přišla asi stovka zaměstnanců.

Zatímco tři největší německá letiště kvůli protestu ruší stovky letů, dalších německých vzdušných přístavu se stávka dotkla jen okrajově. Düsseldorf zruší jen čtyři z celkových 670 dnešních letů. Podobná je i situace na letištích v Drážďanech a Lipsku.

Odboráři hrozí celostátním protestem

Odbory žádají navýšení platů o pět procent poté, co byl růst mezd po tři roky zmražen. Lufthansa nabídla jen 3,5 procenta. Svaz Ufo požádal cestující v otevřeném dopise o pochopení. Podle odborů nízké platy povedou k tomu, že cestující budou na palubách letadel Lufthansy potkávat „létající číšníky“ s nízkými zkušenostmi, kteří mohou mít potíže se zajištěním bezpečnosti cestujících. „Naše stávka není stávkou proti Lufthanse, ale pro Lufthansu,“ stojí v dopisu.

Pokud dopravce ani tentokrát neustoupí, hrozí šéf Ufo Nicoley Baublies celonárodní stávkou. „Pokud se budou dále chovat arogantně, přestaneme s těmito časově a především místně omezenými stávkami,“ prohlásil na adresu Lufthansy. „Potom prostě jednoho dne oznámíme, že druhý den se Německo zastaví od 0 do 24 hodin.“ Ufo později upřesnilo, že taková stávka by mohla propuknout pátek.

Aerolinky ale pro protest pochopení nemají. Podle Lufthansy tato forma stávky poškodí především cestující. „Je to rána do tváře pasažérů,“ prohlásil mluvčí firmy. Dopravce odboráře vyzval, aby se vrátili k jednacímu stolu, více peněz jim ale nabídnout nechce.

Členové odborového svazu Ufo . Kvůli osmihodinovému protestu na letišti ve Frankfurtu muselo být zrušeno 190 letů, které měly přepravit 26 tisíc cestujících.