Stínový ministr dopravy chce přimět ČSA k jednání s odbory

ATR-42 ČSA přistává v Praze

ATR-42 ČSA přistává v Praze Zdroj: E15 Stepan Bruner

Místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec se snaží zasáhnout do napjaté situace uvnitř Českých aerolinií. „Současný management se rozhodl bez zjevného důvodu vypovědět kolektivní smlouvu, a tím vážně ohrozil vnitřní stabilitu společnosti, kde má stát většinový podíl,“ napsal Chovanec ministrovi financí Janu Fischerovi. Ten v mateřském Českém aeroholdingu vykonává akcionářská práva.

Stínový ministr žádá ministra v demisi, aby zasáhl a donutil management k jednání s odbory. Vedení letecké firmy vypovědělo dvouletou kolektivní smlouvu v červenci po půlroce jejího trvání. Cílem prý je dojednat nové podmínky tak, aby byl letový personál flexibilnější, pokud jde o plánování posádek a nasazování na lety.

Zaměstnanci v čele s piloty se přitom obávají, že přijdou například o část svého volna, hovoří se i o dalším propouštění. Podle informací deníku E15 se někteří zaměstnanci svěřili se svými obavami právě špičkám sociální demokracie, která je obecně považována za favorita nadcházejících voleb.