Student Agency míří na trasu z Prahy do Klatov. Vybrali ji i lidé na internetu

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Sedmicka/E15

Společnost Student Agency se chystá po necelém roce otevřít další vnitrostátní autobusovou linku. Cestujícím chce nabídnout spojení Prahy a Klatov, na níž nyní jezdí po celý den jediný autobusový dopravce. Pro novou linku hledá řidiče a stevardy. Dopravce chce linku otevřít co nejdříve po udělení licence, počítá s prvním čtvrtletím příštího roku.

„Jízdní řád teprve připravujeme, stejně tak je zatím předběžné hovořit o jízdní době či cenách jízdenek,“ podotkla ředitelka autobusové dopravy Ivana Kašická. Výběr linky se řídí také hlasováním na webu společnosti. Takto letos začátkem roku a na jaře společnost zavedla linky z Brna do Zlína a do Českých Budějovic a z Prahy do Chomutova a do Mostu.

Již několik let jezdí žluté autobusy z Prahy do Plzně, a to z autobusového nádraží na Zličíně v intervalu 30 až 60 minut, trasu ujedou za jednu hodinu. Do Klatov je to dalších 44 kilometrů. Dopravce zatím ani nesdělil, zda by do okresního města pokračovaly vybrané spoje z Plzně, nebo by jezdily z Prahy přímo.

Dvě města

„Dlouhodobou vizí je otevírat expresní spojení dvou měst, které bude konkurencí automobilové dopravě a bude na trhu nejrychlejší,“ řekla Kašická. Na plánované lince nyní jezdí vlaky Českých drah, přímý spoj obslouží Klatovy čtyřikrát za den s jízdní dobou mírně přes 2,5 hodiny z hlavního nádraží.

Přímé autobusy celodenně provozuje společnost Autobusy VKJ s jízdní dobou ze Zličína od dvou hodin výše, z Florence je čas o 45 minut delší. Jeden spoj denně na tuto linku posílají ČSAD autobusy Plzeň a v neděli Probo Bus.

Otevření jiné další vnitrostátní linky nemá zatím Student Agency v plánu, ale bude se tím zabývat v nadcházejících dvou měsících. Loni autobusy společnosti podnikatele Radima Jančury převezly pět milionů cestujících a výnosy z autobusové dopravy poprvé přesáhly jednu miliardu korun.