Superlevné letenky z Evropy do USA znovu ve hře? Zkrachovalá aerolinka WOW Air ožívá

Letadlo společnosti WOW Air

Letadlo společnosti WOW Air Zdroj: Profimedia

Wow Air
Wow Air
Islandské mezinárodní letiště Keflavík
Islandské mezinárodní letiště Keflavík
Na letišti v Keflavíku by se sice spát dalo, ale nesmí se to
9
Fotogalerie

Za znovuvzkříšením WOW Air stojí Michelle Ballarinová, majitelka společnosti US Aerospace Associates. Nová investorka WOW Air plánuje do restartu byznysu islandských aerolinek investovat 85 milionů dolarů (v přepočtu necelé dvě miliardy korun).

"Zůstaneme low-cost, ale i přesto budeme dělat věci jinak," proklamuje Ballarinová. Jinak má v tomto případě znamenat jídlo pro každého cestujícího od michelinských šéfkuchařů. "Mimo let samotný chceme úplně každému i od řady sedm a dál přinést výjimečný zážitek," líčí Ballarinová. 

WOW Air se staly veřejnosti známější mimo jiné tím, že chtěly zlevnit lety mezi Evropou a Spojenými státy. Některé cesty přes Atlantik prodávaly v promo akcích jen za desítky dolarů. 

Fima ale zbankrotovala v březnu, obnovit svou činnost chce nyní od října. Klíčové pro ni bude spojení mezi USA a Islandem, postupně chce přidávat další lety.

V počátcích bude obrozená WOW Air, o níž Ballarinová mluví jako o WOW Air 2, létat na lince z islandského Keflavíku do Washingtonu. Prozatím bude využívat dvě letadla. Výhledově pak údajně znovu nakoupí stroje, které kvůli bankrotu prodala.

Společnost zkrachovala, protože se nedokázala dohodnout se svými obchodními partnery Icelandair a Indigo Partners, které jí měly přinést miliardové investice. Během prvních devíti měsíců roku 2018 aerolinka prodělala 34 milionu dolarů, i když její příjmy meziročně vzrostly o třetinu na 501 milionů dolarů. Přelom loňského a letošního roku pak věnovala řešení úpadku.

V nové akcionářské struktuře má Ballarinová 49procentní podíl, kvůli regulaci podobných byznysů na Islandu má formální většinu lokální spolumajitel - Skúli Mogensen, ředitel a zakladatel WOW Air. Registrována je ale WOW Air nově u amerického leteckého úřadu FAA.