Aeroflot chce poslat svou nízkonákladovou dceru na burzu. Pobeda létá i z Karlových Varů

Flotila aerolinek Pobeda

Flotila aerolinek Pobeda Zdroj: Pobeda

Aerolinky Pobeda
Flotila aerolinek Pobeda
Flotila aerolinek Pobeda
Flotila aerolinek Pobeda
5
Fotogalerie

Ruské národní aerolinky Aeroflot uvažují o vstupu své nízkonákladové letecké společnosti Pobeda na burzu. Generální ředitel Aeroflotu Vitalij Saveljev agentuře Interfax řekl, že takzvané IPO by mohlo dosáhnout hodnoty až 25 procent kapitálu Pobedy.

Vedení o vstupu na burzu zatím nerozhodlo. „Na jednom z letošních jednání představenstva jsme diskutovali o IPO Pobedy, ale jenom o její malé části. Z mého pohledu je kontraproduktivní vzdát se kontroly nad společností,“ uvedl Saveljev. „Jako skupina jsme si stanovili cíl v roce 2023 obsloužit sto milionů cestujících. S Pobedou toho můžeme dosáhnout, bez ní je to nereálné,“ dodal.

Kdy by k IPO mělo dojít, Saveljev neupřesnil. „Nemohu sdělit žádné časové podrobnosti. Záleží to na rozhodnutí představenstva, pracujeme na tom,“ řekl s tím, že Aeroflot na přípravě vstupu Pobedy na burzu od začátku roku spolupracuje s několika ruskými bankami. Šéf aerolinek ale zároveň nevyloučil, že Aeroflot podíl neprodá strategickému investorovi.

Pokud by se IPO uskutečnilo nyní, prodej 25 procent Pobedy by Aeroflotu pravděpodobně vynesl až čtvrt miliardy dolarů. „Od analytiků slýcháme odhady, že hodnota Pobedy činí 800 milionů až miliardu dolarů,“ uvedl Saveljev.

Pobeda je jedinou ruskou nízkonákladovou leteckou společností. Aerolinky provozují třicet Boeingů 737, počítají přitom s další expanzí flotily. Na podzim měla Pobeda získat první z patnácti nových letounů 737 MAX, kvůli jejich odstávce nyní firma očekává šestiměsíční zpoždění dodávek.

Společnost provozuje i linku z Karlových Varů do Moskvy. Její trvání ale ohrožují spory mezi Českem a Ruskem. Na začátku července dokonce tuzemské úřady na několik dní zakázaly společnostem ze skupiny Aeroflot létat do Česka. Reagovaly tak na ruské rozhodnutí zakázat letounům ČSA přelety přes Sibiř.