Superzakázka pro Škodu: do Petrohradu dodá metro za dvě miliardy

Souprava metra pro Petrohrad

Souprava metra pro Petrohrad Zdroj: Skoda Transportation

Plzeňská Škoda Transportation zaznamenala úspěch na ruském trhu. Společně s partnerskou ruskou společností ZAO Vagonmaš získala zakázku na dodávku devíti vlakových souprav pro metro v Petrohradu. Zakázka má hodnotu zhruba dvě miliardy korun.

„Škoda sem už v minulosti dodávala mnoho kvalitních výrobků a my doufáme, že toto je pouze první krok k obnově dobrých obchodních vztahů. Petrohradská reference by nám v tom měla pomoci,“ uvedl předseda představenstva Škody Tomáš Krsek.

Plzeňský podnik dodá novým petrohradským vlakům motory, podvozky a řízení. Hlavní výhodou nových souprav s názvem NěVa bude o polovinu nižší hmotnost než u stávajících vlaků čistě ruské provenience. Novinkou bude rovněž možnost rekuperace elektřiny zpátky do sítě.

První takový vagon představil výrobce už v roce 2009. Podle zástupců Škody přitom petrohradské metro skýtá možnosti i k dalším dodávkám. Velkoměsto na severozápadě Ruska totiž plánuje objednat dalších 30 vlakových souprav.

Souprava metra pro PetrohradSouprava metra pro Petrohrad | Skoda Transportation

Škoda Transportation je v Rusku ve hře i v další soutěži, kde jde o více než deset miliard korun. Polosoukromý dopravce Aeroexpress, který vozí cestující mezi moskevskými nádražími a letišti, shání 150 patrových vlaků. Škoda už prošla sítem kvalifikačních požadavků.