Švagr opouští představenstvo Českých drah

České dráhy, železnice

České dráhy, železnice

Jednání dozorčí rady Českých drah připomíná v poslední době starého krále z pohádky Pyšná princezna.

Heslem je „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil“. Rada na dnešním jednání odvolala z tříčlenného představenstva firmy Pavla Švagra, kterého do vrcholného orgánu sama zvolila před dvěma týdny.

Už tehdy se objevily na dráze hlasy, že se Švagr do představenstva dostal vlastně náhodou proti vůli ministra dopravy Zdeňka Žáka. Švagr zřejmě bude nadále zastávat funkci personálního ředitele. Server E15.cz má informace ze dvou důvěryhodných zdrojů. Švagra v představenstvu nahradil Karel Otava, dosavadní poradce generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty.

Pavel Švagr (51)
Od roku 2009 náměstek generálního ředitele ČD pro personální záležitosti, je také tajemníkem stínové vlády ČSSD. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde poté působil jako odborný asistent na katedře managementu VŠE. V roce 1998 se stal poradcem ministra pro místní rozvoj, o dva roky později zamířil do čela Státního fondu dopravní infrastruktury, který vedl sedm let. Poté působil na Správě železniční dopravní cesty a jako poradce na Českých drahách.
Jako dopravní expert se zaměřuje zejména na oblast financování dopravní infrastruktury a jejího dalšího rozvoje. V roce 2005 se spekulovalo, že by mohl stanout v čele ministerstva dopravy ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) poté, co kabinet kvůli aféře kolem financování bytu tehdejšího premiéra opustili ministři za KDU-ČSL.