Tendr na nový hlas v brněnské MHD vyhrál moderátor Peterka

MHD - ilustrační foto

MHD - ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, Mlada fronta E15

Rozhlasový moderátor Tomáš Peterka z Náchoda vyhrál prestižní soutěž Dopravního podniku města Brna (DPMB). O tom, jaký hlas bude nově znít ve vozidlech brněnského, rozhodovala jak odborná komise, tak samotní cestující. Na začátku bylo přes 250 uchazečů, z nichž v tomto týdnu vzešel vítěz. S novým hlasem se cestující poprvé setkají v druhé polovině tohoto roku.

„Výběru nového hlasatele jsme věnovali maximální pečlivost a nechtěli jsme ho v žádném případě uspěchat. Zatím jsme si vystačili s původními nahrávkami Jarmily Černocké. Nasazení nového hlasu do všech vozidel nebude jednoduché, pár dní bude trvat, než se přehrají všechny palubní počítače. Kompletně v novém bychom chtěli hlášení spustit se začátkem nového školního roku, tedy 1. září 2015,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Peterka je profesionálem z rozhlasového prostředí. Spolupracoval s několika stanicemi, například Hit Radio Magic nebo Český rozhlas Hradec Králové. Nahrávání všech slov a slovních spojení potrvá několik následujících týdnů.

„Změnili jsme také obsah některých hlášení, která mohou cestujícím do vozu pustit přímo řidiči. Chtěli jsme sdělení hlavně zkrátit, aby byla stručná a jasná. Také přidáme mnohem více hlášení v jazykových mutacích, tedy v angličtině a němčině,“ doplnil Havránek.

Výběr nového hlasatele byl tříkolový. Do prvního kola se mohl přihlásit do 31. října kdokoli. Do tohoto termínu přišly nabídky od 256 uchazečů, z nichž poté hodnoticí komise vybrala 25 semifinalistů.

Jejich nahrávky byly v prosinci zveřejněny na webu a Facebooku DPMB. Počet hlasů na Facebooku a webu se na konci hlasování sečetl. Veřejnost svým hlasováním určila pět uchazečů, kteří postoupili do finálního kola. V něm pak konečného vítěze vybrala komise složená ze zástupců DPMB a společnosti Kordis.

Čtěte také:

Bezkontaktně můžete v MHD platit v Liberci, brzy se přidá Brno a Plzeň

Cestující v Plzni a Brně si „pípnou“ jízdenku ve voze, v Praze

Platební karta jako jízdenka: Dopravci zvažují možnosti